Голяма част от обществените сгради имат проблеми с достъпната архитектурна

...
Голяма част от обществените сгради имат проблеми с достъпната архитектурна
Коментари Харесай

Държавата ще провери дали навсякъде сградите са достъпни за хора с увреждания

Голяма част от публичните здания имат проблеми с наличната архитектурна среда, сподели ръководителят на Комисията за отбрана от дискриминация Ана Джумалиева в изявление за Българска национална телевизия. Тя заяви, че следва огромна национална инспекция на разнообразни институции.

Джумалиева предлага да се намерения за обособяването на специфичен фонд, който да финансира построяването на налична среда в държавните и общински институции.

" Изграждането на налична архитектурна среда е нормално развой, обвързван със съществени финансови средства. Когато приказваме да вземем за пример за държавна институция е доста по мъчно и сме имали случаи, в които началник на институцията има предпочитание да построи сходна среда, само че това е обвързвано със специфични средства, които би трябвало да бъдат планувани в бюджета.
Може би страната и институциите би трябвало да помислят, дали откакто е толкоз мъчно, откакто е обвързвано с такива финансови средства и усложнения обезпечаването на налична среда, дали не е добре да се намерения за някакъв специфичен фонд, който да бъде основан, от който фонд да могат умерено да бъдат финансирани институциите и постройките с сходни средства ".

При установен проблем КЗД има пълномощията да постанова санкции, изясни Джумалиева:

" Те могат да стигнат от 100 лв. до 20 хиляди лв. при наново нарушаване, ако трети път установяваме, че даденото нарушаване не е поправено, или пък не е обезпечена налична архитектурна среда ".

" Снимките са най-лесният метод да се потвърди недостижимост на средата. Допреди няколко години жалбите и сигналите за недостъпна архитектурна среда са били повече ", заключи доцент Джумалиева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР