Голяма част от жените в Родопите не са и чували

...
Голяма част от жените в Родопите не са и чували
Коментари Харесай

Пловдивски онколози: В Родопите не са и чували за мамография, а вече сме 21-ви век

Голяма част от дамите в Родопите не са и чували за мамография, а профилактиката в региона е тотално занемарена – това сочат анализите на експертите от КОЦ (Комплексния онкологичен център) – Пловдив след двата тура на прегледи за ранно разкриване на  злокачествени тумори в Ивайловград.

Идеята за провеждането им в отдалечените и труднодостъпни региони е на онкохирурга от КОЦ-Пловдив доктор Ваня Балева, а в доброволния екип изцяло безплатно с изключение на нея участваха началникът на отделението по образна диагностика доктор Славея Измирлиева, онкодерматологът и шеф на диагностично-консултативния блок доктор Веселина Йорданова, ръководителят на патологичната лаборатория доктор Свитлана Бачурска, онкогинекологът доктор Светла Дионисиева, доктор Владислав Ташев, медицинските сестри Минка Меричева и Живка Бурдева, както и цялата клинична лаборатория.

При двете им визити в Родопите, осъществени в почивни или празнични дни, са били съветвани над 450 души. По време на втората си аудиенция около 22 септември – Деня на независимостта на България, експертите от КОЦ-Пловдив са изследвали 285 пациенти за 3 дни. Оказало се, че 24 от тях се нуждаят от оперативно лекуване, като при някои  интервенциите към днешна дата към този момент са осъществени. С новооткритите формирания на млечната жлеза, които би трябвало да се доуточнят с мамографии са били 15 дами. При прегледите в Ивайловград са открити още 2 пациентки с формирания на женските полови органи, една с УНГ-проблеми, а четирима са с урологични. Двама души, лекувани в други лечебни заведения, не са били удовлетворени от диспансерното наблюдаване и са поискали да се трансферират към КОЦ – Пловдив. „ В този регион над 90% от дамите не са си правили мамография последните 5 години. Да не приказваме, че някои дами даже недоумяваха какво е това проучване. За 21-ви век това е парадокс, разяснява доктор Ваня Балева. Тя уточни, че с изключение на неналичието на болнично заведение в Ивайловград, което е една от аргументите за занемаряването на профилактиката, при диалозите им с хората се е обрисувал и различен доста значителен проблем.

„ Живеещите в отдалечените обитаеми места нямат даже средства да се придвижат до огромните градове, да не приказваме да останат за лекуване, в случай че се наложи. Онкологичната помощ е изцяло безвъзмездна, само че с цел да стигнат до нас, хората би трябвало да намерят пари да дойдат ”,  добави специалистката. Затова тя счита, че самодейността на КОЦ – Пловдив за обхождане на отдалечените и труднодостъпните места е доста потребна и прикани и останалите 13 някогашни онкодиспансера в страната да подхванат сходни акции. Д-р Балева е безапелационна, че по този метод онколозите ще могат да окажат помощ на доста повече нуждаещи се. Доброволните акции на експертите от КОЦ-Пловдив започнаха през месец март със Златоград, до края на октомври следва посещаване и в Девин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР