Голяма част от играчите, които боготворим днес, са били на

...
Голяма част от играчите, които боготворим днес, са били на
Коментари Харесай

От безработен до Шампионската лига: Вдъхновяващото пътешествие на Едуар Менди

Голяма част от играчите, които боготворим през днешния ден, са били на ръба на оцеляването или пред житейска рецесия, само че с помощта на волята си, а ненапълно и на шанса, реализират своя дребен героизъм и ни дават вяра, че всичко е допустимо. Стига да го искаш мощно и да се бориш. И в никакъв случай да не се предаваш.

Такава е историята на Едуар Менди - вратарят, с който " Челси " лети през този сезон в Шампионската лига.
View this post on Instagram

През 2015-а Едуар Менди посещава Англия с вярата да получи контракт. Всеки път обаче получава отвод. Нито един клуб не го желае - нито в Англия, нито пък във Франция.

Година по-рано Менди е освободен от " Шербур " - дребен клуб във френската трета дивизия, където съвсем не играе. Дори в родния му " Хавър " не имат вяра в него.
Снимка: Reuters
През 2016-а той съвсем се отхвърля от огромната си фантазия да бъде футболист. Напът е да си търси работа в бюрото по труда в Хавър, близо до мястото, където е израснал. Замисля се в никакъв случай повече да не играе футбол.

Тогава се намесват фамилията и приятелите му. Те го карат да си даде още един късмет - още един опит под рамката на вратата на " Хавър ", въпреки и без пари. Явно се показва повече от добре, откакто след това е извикан за трети вратар на " Олимпик " Марсилия.

В търсене на повече игрово време сенегалският национал подписва с намиращия се във втора дивизия " Рен " през сезон 2016/17. Утвърждава се на титулярната позиция и оказва помощ на отбора да се изкачи в Лига 1 и да се класира за първи път в своята история за груповата фаза на Шампионската лига.

А положителните му изяви му печелят още по-впечатляващ трансфер - в британския " Челси ". Лондончани се нуждаеха от постоянен и перспективен вратар, който да размени най-скъпия пазач в историята - Кепа Арисабалага, който обаче надалеч не оправда упованията след напускането на " Атлетик " Билбао.
Снимка: Reuters
А от септември 2020-а Едуар Менди към този момент има 13 " сухи мрежи " в 17 мача и потвърждава, че е измежду най-стабилните на своя пост във Висшата лига.

Треньорът на вратарите в " Челси " Кристоф Лоличън съпоставя Менди с Петер Чех, който " сините " също привлякога от " Рен ", само че през 2004 година.

За 11 сезона Чех оказа помощ на " Челси " да завоюва четири трофеи на Англия, Шампионската лига и Лига Европа. Лоличън преобрази Чех, тъкмо както счита да направи и с Менди.
View this post on Instagram
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР