Голяма част от гласуваните закон и решения в 48-то Народно

...
Голяма част от гласуваните закон и решения в 48-то Народно
Коментари Харесай

Политолози: Обединението на ПП и ДБ може да отблъсне електорат

Голяма част от гласуваните закон и решения в 48-то Народно заседание бяха гласувани с мисълта за образуване на работещо болшинство. Но би трябвало да кажа, че визиите на българските политици за парламентаризма са тотално сбъркани, тъй като чакат управническата формула да се сътвори на изборите. Във всички европейски демокрации тя се основава в Народното събрание.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria политологът и проф. Румяна Коларова.

Основната уязвимост на българските парламенти е, че не познаваме нито един, в който да е имало преструктуриране на парламентарното болшинство. Това се смята за нещо доста неприятно. А във всички европейски парламенти това се случва. Там функционалността на Народното събрание е точно да се създаде формулата, по която може да се ръководи. Това е и преимуществото на парламентарната пред президентската формула.

 
“Продължаваме смяната “ пропуснаха няколко благоприятни условия и акълът им идва постфактум. Защото в предходния парламент можеха да създадат тази стратегия с 4 целта. Тогава те имаха и парламентарна база, доста малко депутати им трябваха. Но това не става като някой се изперчи и каже „ ние чакаме на някой да му проговори съвестта “.
проф. Румяна Коларова

С държанието си партиите в 48-то Народно заседание не създадоха никакъв действителен резултат, пък добави сътрудника й политолог Атанас Радев.

 
В спиралата, в която се намираме сега, бихме могли да получим порция от същото в бъдещото 49-то Народно събрание.
Атанас Радев

Мнозинството и електората на партиите на смяната по-скоро се свива. В политиката 1+1 не прави 2. По-скоро прави или 1, или 3, сподели Радев във връзка обединяването на Политическа партия и Демократична България.

Това можеше да стане на предходните избори. В момента когато поддръжката им ерозира, те нямат визия какъв им е електоратът. Може да се окаже, че това обединяване ще отблъсне, добави проф. Коларова.

Политическа партия се опита да пришие Българска социалистическа партия към ГЕРБ, а всички изборни победи на ГЕРБ са били със мощно опълчване на Българска социалистическа партия. Предизборно няма по какъв начин Българска социалистическа партия и ГЕРБ да застанат едни до други. Това са партии, които имат доста ясни структури и доста мощна организация. Те знаят, че на избори би трябвало да бъдат безусловно един против различен, сподели проф. Коларова.

Обединение може да е търси по тематиките, които останаха в 48-то Народно събрание – правосъдна промяна, антикорупционно законодателство и така нататък, при които отново става въпрос за асимилиране на средствата по Плана за възобновяване, добави Радев.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР