Голяма част от фирмите в сектор Производство на мебели и

...
Голяма част от фирмите в сектор Производство на мебели и
Коментари Харесай

За масови съкращения в мебелните и дървообработващите фирми алармират от бранша

Голяма част от компаниите в бранш " Производство на мебели и дървообработване " изпитват огромни проблеми и регистрират съществени загуби поради дефицит на дървесина , осведомят от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия (БКДМП).

От браншовата организация се показали компликациите и провокациите пред двата бранша по време на научно-практическа конференция под надпис " Проблеми и вероятности на горското стопанство, дървообработващата и мебелната индустрия в България " в село Чифлик, община Троян.

" Искрено се надявам, че нашето мнение ще бъде взето поради, защото двата сектора, които ние представляваме, образуват близо 4% от Брутният вътрешен продукт на страната и обезпечават работа за съвсем 55 000 души . Призоваваме институциите да поемат отговорност и подхващат ограничения, с цел да може дървесината да се преработва в България, като по този метод се основават хиляди работни места в евентуално застрашените от обезлюдяване планински и полупланински райони. Ако страната дефинира ясни правила и регламентира потреблението на дървесина, като насърчи каскадната приложимост и основаването на артикули с висока добавена стойност и дълъг витален цикъл, секторът би носил и добавена икономическа стойност ", съобщи проф. доктор Васил Живков , ръководител на БКДМП.

Според него поради дефицита на дървесина по-голяма част от фирмите, свързани с браншовете дърводобив и дървообработване, са застрашени от несъблюдение на контракти със свои сътрудници, а при останалите има риск от прекъсване на работа. По думите на проф. Живков главната причина е лимитираният рандеман на дървесина в страната, в това число от държавните горски територии, който се дължи в това число и на несъблюдение на горските проекти за извличане на дървесина.

" Свилоза " стопира произвеждане за неопределен срок

Липсва дървесина

" За огромна част от компаниите липсва сигурност за развиване на бизнеса им, прогнозируемост и вероятност. По неофициална статистика на БКДМП се следи с към 20% редуциране на личния състав в дървообработващите компании и този % може да се усили с повишаването на недостига на дървесина ", разяснява още той.

От БКДМП означават, че дърводобивът е бил стеснен с 30% по отношение на размера на плануваното средногодишно прилагане по горскостопански проекти от високостеблени гори с възраст над 100 години със заповед от 2021 година на земеделския министър от служебния кабинет на Стефан Янев - проф. Христо Бозуков през 2021 година От камарата акцентират, че първи са сложили казуса за дефицита на дървесина на вниманието на обществото и са призовали въпросната заповед да бъде анулирана.

От браншовата организация организират срещи с представители на Министерството на земеделието, Министерството на стопанската система и промишлеността, Министерството на околната среда и водите и с парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите по главните проблеми в бранша - неналичието на дървесина, възходящите разноски за енергийни запаси, увеличаващата се инфлация, дефицита на фрагменти и други
 Протест на дърводобивателните компании блокира за малко основен път E-79
Протест на дърводобивателните компании блокира за малко основен път E-79

Повод за недоволството на сектора е изкуствено основания недостиг на дървесина, който вдигал фрапантно цените на материала

От БКДМП оферират съответни ограничения за справяне с казуса с дефицита на дървесина, ето и част от тях:
Да отпаднат на всички ограничавания за рандеман на дървесина, наложени отвън нормативната уредба, в това число и рестриктивните мерки зараждащи от заповед №РД 49-196/21.05.2021 година на министъра на земеделието, с която се понижава с 30% размера на плануваното средногодишно прилагане по горскостопански проекти (ГСП) на ДГС/ДЛС от високостъблени гори с възраст над 100 година Да се извършват годишните проекти за прилагане на дървесина (ГППД) и плануваните по ГСП сечи от страна на ДГП/ДЛС. Да се обсъдят опциите за увеличение на годишните проекти за прилагане на дървесина (ГППД) и постигане до европейските практики - съответствие ползване/прираст - приблизително за Европа 75 %. Да отпадне преференцията за локални компании, които могат да добиват до 30% от дървесината в съответната територия. Дървесината да се употребява каскадно. Временно да се ограничи износа на занемарен дървен материал (митнически тарифен код 4403) за трети страни. Промяна в нормативната нормативна уредба, касаеща добива и използването на дървесина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР