Голяма част от дюните при устието на река Велека в

...
Голяма част от дюните при устието на река Велека в
Коментари Харесай

Дюни до Велека мистериозно изчезнаха от документацията за търг

Голяма част от дюните при устието на река Велека в Синеморец са изпаднали от документите за търга, с който би трябвало да се отдаде чартърен плаж " Велека " - един от най-красивите по нашето Черноморие. За пропуща оповестиха от самодейност " Зелени закони ", написа СЕГА. Това е следващ образец по какъв начин декар по декар тези предпазени естествени формирания изчезват от картите - първа стъпка към застрояването им.

В региона на устието на Велека са картирани 52 декара дюни - от тях 22 са зараждащи се (ембрионални) и 30 декара бели. В документите за състезанието обаче са вписани единствено 3,5 декара бели дюни и 18 декара ембрионални. Това значи, че компанията, която ще стопанисва плажа, не знае къде е неразрешено да прави действия, увреждащи скъпата дюнна растителност. Ограниченията важат за белите дюни, от които на хартия са останали единствено 1/10 от публично картираните, показват природозащитниците. Те акцентират, че обърнатото съответствие също е заплашително, тъй като за ембрионалните дюни законовата отбрана е минимална.

Велека е следващата околност, за която " Зелени закони " подава информация, че формалната карта на дюните се разминава с научните данни. Преди дни оттова предизвестиха, че на плаж " Крапец-север " към 450 декара дюни са отразени на картите като дюни, без да е отразен видът им, а единствено „ дюни на плажа “. Различните типове дюни обаче имат друга степен на отбрана и неналичието на тази информация пречи образуванията при Крапец да се възползват от оптималната степен на отбрана.

По-рано управляващите в Бургас посегнаха и на различен от превъзходните ни плажове - Каваци. Там след две картирания с доста разнообразни резултати бе направено трето, при което 80% от дюните се оказаха земеделска земя. Това идеално устройва проектите за градеж на следващия курорт, на които дюните пречат, а към този момент има и скандално решение на локалната екоинспекция, че няма потребност от екологична оценка на въздействието на бъдещия обект. Това решение се оспорва от две природозащитни организации.

Всички дюни са обществена държавна благосъстоятелност, която не може да бъде приватизирана, изясняват " Зелени закони ". Някои видове дюни са обект и на по-специализирана отбрана. Основните типове дюни са зараждащи се преносими дюни, преносими (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и облесени дюни. Именно в бели, сиви и облесени дюни се не разрешава строителството и слагането на преместваеми обекти и уреди, смяната на предназначението и учредяването на лимитирани вещни права, слагането на шатри и палатки, както и прекосяването, паркирането на транспортни средства. За зараждащите се (или „ ембрионални " ) дюни законът не планува същата отбрана и по тази причина е значимо картите да упоменават категорично типа дюни.

Въпреки обособени значими пропуски, като цяло Законът за устройство на Черноморското крайбрежие обезпечава много добра отбрана на дюнните местообитания по Българското Черноморие. Всички дюни са обществена държавна благосъстоятелност, която не може да бъде приватизирана. За страдание, ЗУЧК опазва със строги забрани само белите, сивите и облесените дюни, които се изключват от дейната част на плажа, върху която може да се разполагат краткотрайни уреди (до 2% от площта). Освен тези три типа дюни, обаче, по Черноморското крайбрежие се срещат още две дюнни местообитания. Това са ембрионалните (зараждащи се) дюни и влажните дюнни намаления. Не е напълно ясно по каква логичност законодателят не е сложил цялостната отбрана на ЗУЧК – само че за тях изброените ограничавания не важат.

В плаж „ Велека “, който се намира както в Природен парк Странджа, по този начин и в предпазена околност „ Устието на река Велека “, дюнните растения са част от комплицирана екосистема, която се трансформира с изгубването им. Засиленото човешко наличие в региона (моторни лодки, каяци и т.н) по река Велека влияе отрицателно и съгласно специалисти с всяка минала година понижава броят на птици от типовете огромна бяла чапла, ръждива чапла, нощна чапла, сива чапла, които преди 20 години са имали доста по-висока бройка в териториите към плажа на Велека.

Благодарение на мощния цивилен интерес и виновното стопанисване през последните години, дюнните местообитания сред устието на река Велека и пясъчната коса към морето към момента не са мощно повредени, разясняват от " Зелени закони ". Част от скъпата растителност на тези дюни е изчезнала поради засиления туристически поток към няколко преместваеми обекта, само че по-нататъшно увреждане може елементарно да бъде предотвратено, в случай че стопаните на плажа бъдат известени да опазват дюните, считат оттова.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР