Голяма част от днешните ни драми се дължат на това,

...
Голяма част от днешните ни драми се дължат на това,
Коментари Харесай

Калпави ли сме българите? Прав ли е бил Иречек?

" Голяма част от днешните ни драми се дължат на това, че живеем във време със мощен недостиг на морал. И че властта е в ръцете на хора с прекомерно огромно самочувствие, което е без покритие. Изчезнаха нужните качества, като невзискателност, съвест, позор, самопреценка на личните достолепия. Хора с доста скромни и дребни благоприятни условия, дори с никаква готовност за ръководство, се стремят да се домогнат, да сграбчен властта в своите ръце единствено с цел да облагадетелстват себе си и своите близки, да се замогнат и да живеят в благоденствие за сметка на другите, които се трудят съзнателно и имат качества, само че не са по този начин нахални, напористи за самоизява.

Лошото е, че ние нямаме образователни заведения за подготовка на фрагменти за ръководство. Голяма част от младите, учили в чужбина, идват у нас с друго мислене, с прекомерно огромни упоритости, които постоянно не дават отговор на тяхната готовност и на техните желания за самоизява.

Не бива да се доверяваме на такива хора, недоказали се като експерти и изключително пък като управленци. Не бива и не можем да имаме вяра на тези, които нямат опит в специалността си, в ръководството. Как е допустимо да се доверяваме на лица, които имат най-малък трудов стаж единствено в родствени или лични компании? Защо даваме власт на хора, които не са управлявали огромни предприятия или фабрики и не са постигнали забележителни резултати в своята област?

Още в зората на нашата страна след Освобождението ни един заслужен академик – чех, пристигнал у нас с благородни цели, е прозрял доста истини за нас, българите. Това е историкът Константин Иречек, живял в България две години, само че обиколил страната ни, видял и описал чудесните ни места и старини, опознал качествата, достолепията и негативните страни на нашия етничен темперамент. С възприятие за комизъм той написа, че " българин с българин не може да се разбере, тъй като те все гръмогласят “.

Виждате ли какъв брой проникновен се е оказал Иречек? Тази негова мисъл е толкоз същинска, толкоз модерна през днешния ден, че тя изцяло отразява днешното ни публично и политическо положение. Дотам сме се докарали, че всеки от нашите сегашни управници се мисли, както сподели един политик, " за Аспарух и счита, че животът на страната ни стартира от него! “. И шеговитото просветление на Иречек за стремежите към властта у българите към момента е в действие и ни пречи да си оправим страната. Той е видял, че " България е с два милиона население, което е разграничено на три групи – някогашни министри, сегашни министри и бъдещи министри “, написа П. Ташева в " Ретро ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР