Голяма част от Амазонската джунгла може да е на ръба

...
Голяма част от Амазонската джунгла може да е на ръба
Коментари Харесай

Амазонската джунгла е на ръба да се превърне в савана

Голяма част от Амазонската джунгла може да е на ръба от това да загуби естествената си природа и да премине от затворена тропическа гора към отворена савана с доста по-малко дървета вследствие на климатичната рецесия, предизвестяват учени, представени от „ Гардиън “.

До момента беше ясно, че такива промени могат да се случат след доста десетилетия, само че ново изследване, оповестено в списание Nature Communications, демонстрира, че в този момент към 40% от съществуващата тропическа гора в Амазония е във фаза, в която може да съществува като савана.

Подобна промяна все отново ще отнеме десетилетия, само че един път щом процесът стартира, е мъчно обратим. Части от Амазонската джунгла към този момент са ощетени от доста по-малко превалявания, в сравнение с преди поради измененията в климата.

Миналата година бразилският президент Жаир Болсонаро бе предизвестен, че продължаващото заличаване на джунглата от пожари и дърводобив ще приближи района до сериозна точка, в която тропическите гори могат да се трансформират в савана. Тази година огнените стихии в Амазония са най-лошите за повече от десетилетие насам, с 60% скок на огнищата спрямо предходната година.

„ Докато горите порастват и се популяризират в даден район, това се отразява на преваляванията “, изясни водещият академик на проучването, Ари Стаал. „ Горите основават собствен личен дъжд, защото листата отделят водна пара. Валежите значат по-малко пожари, което води до още повече гори “, добави още той.

Ако огромни площи от тропическите гори се изгубят, равнищата на преваляванията в района понижават. Това съкращаване на равнищата на „ преработване на атмосферна влага “ е симулирано в компютърни модели, употребявани в изследването. „ По-сухите условия затрудняват възобновяване на гората и усилват възпламеняемостта на екосистемата “, означи Стаал.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР