Голяма част от Алпите просто не изглеждат нормално за това

...
Голяма част от Алпите просто не изглеждат нормално за това
Коментари Харесай

В алпийските курорти няма сняг


Голяма част от Алпите просто не наподобяват обикновено за това време на годината. Оскъдните снеговалежи и извънредно топлото зимно време в централните планини на Европа разрешават на тревата да покрие хълмовете в района, причинявайки главоболия на операторите на ски писти и на феновете на алпийските снежни пейзажи, разяснява Associated Press.

Трева, скали и пръст се виждаха в понеделник в някои от европейските притегателни центрове на зимния спорт - като Инсбрук в Австрия, Вилар-сюр-Олон и Кран-Монтана в Швейцария и немския Ленгрис и на доста други места. Недостигът на сняг съживи опасенията за необратими температурни промени, свързани с изменението на климата.

Широка линия, разпростряла се от Франция до Полша, в чийто център попадат Алпите, обхваната от извънредно меко за сезона време, разреши на доста хора в Европа да извадят облеклата с къси ръкави от дрешниците. Метеорологична карта сподели, че Полша регистрира дневни температурни върхове с двуцифрени цифри в градуси по Целзий през последните дни.

Това е внезапен контрастност със студеното време и виелиците в елементи на Съединените щати в края на предходната година.

Швейцарският държавен метеорологичен институт измери някои от най-горещите температури през това време на годината. Метеорологична станция в Делемонт, в планината Юра на френската граница, към този момент означи рекордна дневна температура от 18,1 градуса по Целзий в първия ден от годината, с над 2,5 градуса по Целзий по-висока от предходен връх за януари. Други градове последваха образеца на Делемонт.

Швейцарските метеоролози написаха иронично в блога си: "... този поврат на Новата година съвсем може да ви накара да забравите, че е разгарът на зимата. "

Синоптикът Аник Халдиман сподели, че непрекъснатата метеорологична система, която донесе по-топъл въздух от запад и югозапад, се е задържала, запазвайки по-високите температури, които се чака да останат до края на седмицата. Въпреки че скатовете над 2000 метра са заснежени, по-надолу скиорите би трябвало " да се въоръжат с самообладание ".

Недостигът на сняг е изключително сериозен към швейцарския курорт Аделбоден, който би трябвало да бъде хазаин на Световната купа по ски в събота и нормално притегля 25 000 почитатели, само че тревистите, кафяви скатове от страни на трасето могат да помрачат пейзажа - и да понижат привлекателността.

Директорът на трасето Тони Хади призна, че надпреварата ще се организира на 100% неестествен сняг тази година.

" Климатът малко се трансформира, само че какво да вършим тук? Да спрем ли с живота? " сподели той по телефона, като означи, че други провокации като пандемията от ковид и войната демонстрират, че " животът не е елементарен " в наши дни.

" Всичко е мъчно - освен подготовката на ски писта ", сподели Хади.

Началото на 2023 година се оказа не по-различно от края предходната година, която беше най-горещата в историята както в Швейцария, по този начин и във Франция. В по-широк проект Световната метеорологична организация на Организация на обединените нации споделя, че последните осем години са на път да бъдат осемте най-топли в историята. Окончателните данни за световната температура за 2022 година ще бъдат оповестени в средата на януари.

В прилежаща Франция, националната метеорологична организация Meteo France сподели, че 2022 година е завършила с едни от най-топлите дни, които страната в миналото е преживявала по това време на годината - завършвайки извънредно топла година, в която бяха счупени температурни върхове и избухнаха горски пожари и настана невиждана суша.

Meteo France съобщи, че в Южните Алпи и в Северните Алпи по скатове над 2200 метра са следени близки до естествените снеговалежи. Но сняг липсва изключително на по-ниските места в Северните Алпи и в Пиренеите.

Разбира се, Алпите покриват огромна територия и не цялата планинска верига е лишена от сняг. Може би наподобява нелогично, само че едни от най-хубавите снеговалежи са докладвани в италианските Доломити, на юг от швейцарските Алпи.

В началото на ски сезона ориста изглеждаше благосклонна за феновете на снега: във Франция мразовитото време доникъде на декември разсъни очаквания, че ски курортите в Алпите, Пиренеите и другаде може да видят доста ранен сняг и температури под нулата, нужни за поддържане на пистите отворени.

Вместо това обаче последва извънредно топло време, което накара някои курорти на по-ниска надморска височина да затворят, защото снежната завивка се стопи.

" Имаше положително начало на сезона със студена вълна в средата на декември, която обезпечи малко сняг съвсем на всички места. След това предходната седмица донесе много дъжд и високи температури, тъй че избран брой писти трябваше да бъдат затворени още веднъж ", сподели Лоран Рейно от индустриалната група Domaines Skiables de France, която съставлява френските ски курорти, операторите на лифтове и други свързани действия по телевизия C-News.

Германия също е обхваната от необикновени пролетни температури - до 16 градуса по Целзий в някои елементи на страната в понеделник. Смята се, че новогодишната нощ е била най-топлата, откогато има въобще надеждни метеорологични данни. Германската метеорологична работа e регистрира показания от 20 градуса Целзий и даже малко повече в четири метеорологични станции в Южна Германия, заяви осведомителната организация dpa.

Вим Тиери, професор по климатология в университета в Брюксел, сподели, че същият реактивен поток, който е изтпратил студения въздух от Арктика в Съединени американски щати, е " изтеглил " топъл въздух от субтропичните зони в Европа. Той предизвести, че изменението на климата не се е разкрило в цялостна степен, в случай че хората не понижат потреблението на горива, които основават парников резултат.

" До края на века просто ще свърши с карането на ски в Алпите, каквото го познаваме ", сподели той, добавяйки, че планинските региони с по-ниска надморска височина към този момент усещат въздействието. " В бъдеще тези проблеми ще се влошат, тъй като снегът ще продължи да се топи, до момента в който климатът се затопля. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР