Голям скандал с няколко популярни личности се заформи след интервю

...
Голям скандал с няколко популярни личности се заформи след интервю
Коментари Харесай

След скандално интервю: Сотир Цацаров и Радост Драганова ще съдят бившия й мъж и АКФ

Голям скандал с няколко известни персони се заформи след изявление на безнесмена Явор Златанов пред Антикорупционния фонд по проблема " Осемте джуджета ", оповестено в YouTube. В него той сподели, че, по думите на щерка му, майка й Радост Драганова имала връзка със Сотир Цацаров и от това идвали част от проблемите му с праводсъдието.

В отговор някогашният основен прокурор и сегашен началник на КПКОНПИ и тв водещата обявиха, че това не е правилно и че завеждат каузи. АКФ също се включи в разногласието.

Позиция Сотир Цацаров:

" На 04.10.2021 година на интернет страницата на " Антикорупционен фонд " е оповестено изявление на Николай Стайков и Андрей Янкулов с Явор Златанов, под заглавие " Една година по-късно: Явор Златанов, изчезналият глас от " Осемте джуджета " проговаря в изявление за Антикорупционния фонд ". В него има изказвания, свързани с мои дейности като основен прокурор. Както и във връзка предни изявления на Фонда, друга позиция - в тази ситуация моята, по никакъв метод не е търсена и показана. Поради това Ви предлагам да публикувате на интернет страницата на фондацията следната моя позиция:

" Не познавам нито госпожа Радост Драганова, нито господин Явор Златанов. Нямам каквато и да е интервенция или присъединяване в дейности на Специализираната прокуратура, свързани с повдигането на обвинявания или задържането на Явор Златанов. Опитите за внушения в тази тенденция съставляват откровена неистина.

Това не е първият опит името ми да бъде обвързвано с следствието на Антикорупционния фонд, известно като " Осемте джуджета ". На 20.08.2020 година бе оповестена неговата четвърта част със заглавие " И подписът на един основен прокурор ". Последва моя позиция, в която заявих, че прецизно съм спазвал наредбите на закона и че обстоятелствата не следва да се подменят с комфортни за конюнктурата на деня внушения, а опитът за общественото им показване - с клюка. Скоро се появи друго ваше " Разследване ", на нова тематика и с нови лъжи, които също обществено опровергах. С оглед декларираното в изявлението от 04.10.2021 г " че заради интимна връзка с някогашната брачна половинка на Явор Златанов съм провокирал задържането му, както и други дейности по отношение на него в хода на досъдебно произвеждане, ще сезирам способената прокуратура да извърши инспекция на всички мои дейности, свързани с това произвеждане. Ще направя това, защото внушението в обявата на " Антикорупционния фонд " е, че съм направил закононарушение срещу правораздаването. Едновременно с това, ще подхваща нужните дейности пред правосъдните органи с оглед обществено публикуваните клюки.

Срамно е, че финансирането, предоставено на " Антикорупционния фонд " от главния ви спонсор - фондация " Америка за България ", се употребява и за тиражиране на откровени неистини. Срамно е, че методът, по който това се прави от вас, няма нищо общо с прокламираните стандарти за нравственос и бистрота.

През юни 2021 година, в писмо до Вас, господин Станкушев, заявих, че целенасоченото повторение на неистини и поднасянето им в общественото пространство в друга форма няма да ги трансформира в истина, без значение от прилаганите сюжети и заложените цели на изпълнителите им. Имам всички учредения и в този момент да потвърдя тези свои думи. " Написа Сотир Цацаров до АКФ.

Позиция на Антикорупционния фонд:

" Уважаеми господин Председател на антикорупционната комисия,

Публикувахме първа част на изявлението с Явор Златанов и ще публикуваме напълно скоро и продължението му, защото считаме, че въпросът " Осемте джуджета " беше искрено заметен под килима от Прокуратурата на Република България и всички останали институции, длъжни да реагират по изнесените данни. В същото време, в този проблем са забъркани задоволително на брой висши магистрати, с цел да го считаме за значим за откриване на евентуални зависимости и предоставяне на отговор на въпроса по какъв начин и в чия изгода работи българската прокуратура в избрани случаи.

Що се отнася до позицията Ви от през днешния ден, още веднъж без коментар от Ваша страна остават въпросите за връзките Ви с основните настоящи лица в " Осемте джуджета " - някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров и неговата брачна половинка Любена Петрова. Например, макар заключението на българския съд, че Петьо Петров е осъществил провокация към рушвет по делото против някогашния боен министър Николай Цонев, той не беше наказателно преследван за това от прокуратурата по времето, когато Вие я оглавявахте. Също по този начин Петров съумя да напусне правосъдната система по лично предпочитание и без никаква глоба от Висшия правосъден съвет, до момента в който Вие бяхте неофициален водач на болшинството в него. Любена Петрова пък организираше демонстрации в поддръжка на прокуратурата и същото това болшинство. Това са значими въпроси, чиито отговор обществото чака.

Второ, считаме че всеки български жител има правото да отнесе в съда деяние, което счита че поврежда правата му или репутацията му. В през днешния ден оповестената позиция, в качеството Ви на ръководител на КПКОНПИ, обаче, виждаме опит за напън върху нашата организация и типичен случай на SLAPP (strategic litigation against public participation т.е. каузи за възпрепятстване на общественото участие). Считаме, че оповестената позиция съставлява обществена опасност с дело за клюка, без да регистрира събитието, че нашата организация просто е дала опция да се чуе гласа на брутално засегнатия, даже физически от дейностите на институциите Явор Златанов. Считаме, че заеманата от Вас висша обществена служба, със съществени пълномощия не допуска отправянето на неразбираемо дефинирани закани във връзка на предоставено право на отговор по предишна обява, тъй като възприемането и институционализирането на сходен метод би дискредитирало Антикорупционната комисия и би асъдействало за превръщането й в институция-бухалка.

Не на последно място, в позицията Ви прозира ясно и опит да се повлияе върху нашата активност посредством рефериране към донорските ни организации и внушения, че получените от тях грантове се разходват в нарушаване на етични правила. Уверяваме Ви, че и в досегашната си активност и отсега нататък Фондация Антикорупционен фонд съблюдава и ще съблюдава най-високи стандарти за етичност и професионализъм, доказателство, за което е и високото доверие, с което се изгода активността на Фондацията в обществото.

В умозаключение, считаме, че, както изнесените през 2020 година обстоятелства по случая " Осемте джуджета ", подкрепени и с писмени доказателства и със свидетелски показания на несвързани между тях очевидци, по този начин и оповестените като част от изявление с Явор Златанов условия, свидетелстват за систематични проблеми в правоохранителните институции и съдържат съществени данни за осъществени закононарушения и нарушавания. Поради това, насочваме за следващ път апел към способените институции - Българската прокуратура, Министерство на вътрешните работи, Инспектората към Висш съдебен съвет да подхващат дейности за инспекция и следствие на изнесените данни. Считаме, че съответната институционална реакция на случаи от ранга на " Осемте джуджета " ще способства в забележителна степен за това България да не заема позорното място на най-корумпираната страна в Европейския съюз, съгласно няколко интернационалните проучвания на корупцията - Corruption Perceptions Index и Global Corruption Barometer (Transparency International), Freedom Barometer (Friedrich Nauman Stiftung) и Rule of Law Index (World Justice Project).

Позиция на Радост Драганова:

Тв водещата Радост Драганова също писа до АКФ:

" Уважаеми Господа,

Майка съм на Изабела Златанова и за голямо мое страдание, в продължение на години съм принудена с паника да проследявам разногласието сред нейния татко Явор Златанов и дядо й - Илия Златанов. Спор, в който поради фамилен бизнес и пари наследник се изправя против татко и татко застава против детето си. Всичко това е лишено от базисни човешки полезности и в никакъв случай не съм си представяла, че детето ми ще бъде очевидец на сходни връзки, а още по-малко, че ще бъде въвличана обществено в това.

Оставям без коментар частта, обвързвана с изнесените в материала изказвания за следващи непозволени дейности на прокурори, юристи, лекари и медиатори, като имам вяра, че обективната истина по отношение на този противен случай ще бъде изяснена и ще се стигне до обективна развръзка.

Към сегашния миг, с Ваша помощ или вследствие на Вашето безучастие, 14-годишната ми щерка е директен участник във към този момент престъпната кавга сред нейните татко и дядо.

В изявлението Явор Златанов приписва дейности на щерка ми, а точно, че тя е провела диалог с мен за прокурор и мои близки връзки с него и по-късно е предала наличието на този диалог на татко си.

Нищо от изнесеното не е правилно, само че по-същественото е, че намесата й във Вашето изявление провокира в нея изключителна паника. Пиша това, тъй като към сегашния миг щерка ми живее с мен и прекарва и споделя с мен първите часове, след обявата Ви. Включвайки информация за детето ми (още повече невярна) я слага в конфликт-баща против майка и я намесва по извънредно неприемлив метод. За нея фигурите на майката и бащата би трябвало постоянно да останат неопетнени и значими. Особено на нейната възраст.

Ако причините ми като майка не са Ви задоволителни, ще Ви дава и юридически такива:

Изнесената в направения от Вас видеоматериал информация по отношение на щерка ми съставлява оповестяване по обществен метод, пред безграничен кръг лица на сведения и данни за личността на малолетно дете.

(Сведения и данни за личността на дете, според §1, т. 2 от Допълнителните разпореждания на Закона за съставлява всяка информация за детето по смисъла на Закона за протекция на персоналните данни. Съгласно член 2 на ЗЗЛД, персонални данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е разпознато или може да бъде разпознато директно или непряко посредством идентификационен номер или посредством един или повече характерни признаци. Легалната формулировка на " характерни признаци " е дадена спомагателните разпореждания на ЗЗЛД: такива, свързани с физическа, физиологична, генетична, психическа, психическа, икономическа, културна, обществена или друга еднаквост на лицето, като тук се включва и обликът на дете, заимствуван върху всевъзможен притежател

Чл. 16 от Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на детето се подсигурява правото на всяко дете да бъде предпазено против случайна или противозаконна интервенция в персоналния му живот, семейство, дом или преписка, както и против нелегално посягане против неговата чест и известност.)

Обстоятелството, че данните за личността на детето ми са разгласени от татко й, не изключва отговорността на Фондация " Антикорупционен фонд ", посочена като създател на изявлението. Публичността на разгласяването е осъществена точно от създателите, посредством включването на тези изказвания на Явор Златанов в направения видеоматериал. С включването във видеоматериала на изказванията на Явор Златанов по отношение на щерка ми е нарушена възбраната по член 11а, ал.1 от Закона за протекция на детето да бъдат разгласявани данни за личността на детето без единодушието на двамата родители. Нарушено е и условието на чл.На, ал.З на Закон за задълженията и договорите с изключение на единодушие на двамата родители, да бъде получено и единодушието на навършилото 14 години малолетно дете. Фондация " Антикорупционен фонд ", посочена като създател на видеоматериала не е търсила и получавала моето единодушие, да бъдат разгласявани сведения и данни за личността и персоналния живот на малолетната ми щерка. Такова единодушие Фондация " Антикорупционен фонд " не е получавала и от щерка ми, както Ви задължава нормата на член 11а, ал.З от Закон за задълженията и договорите. ", написа Драганова до АКФ.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР