Голям протест се проведе днес в Тбилиси с искане за

...
Голям протест се проведе днес в Тбилиси с искане за
Коментари Харесай

Протест в Грузия заради повредена икона на Сталин

Голям митинг се организира през днешния ден в Тбилиси с искане за сурово наказване за жена, упрекната в опозоряване на неотдавна сложена в черква в грузинската столица  икона, изобразяваща и руския деспот Йосиф Сталин, съобщи Ройтерс.

Твърди се, че във вторник дамата е напръскала с багра иконата в основната катедрала на града “Света Троица ” в символ на митинг.

Инцидентът разкри дълбоките разделения в Грузия по въпроса за наследството на някогашния руски деспот Сталин в родната му страна, показва Ройтерс.

Хиляди православни вярващи и последователи на проруско ултраконсервативно придвижване се събраха пред Народното събрание, а по-късно минаха през града в шествие по посока на катедралата. Репортер на Ройтерс заяви, че участниците са били към 3000 души.

Пред множеството, охранявано от полицията, приказва участник в митинга, който осъди похищението против иконата. 

Проруската грузинска националистическа партия “Алианс на патриотите ” е подарила иконата на катедралата.

Страничен панел на иконата долу вляво включва изображение на родения в Грузия Сталин – върл безбожник, който грубо преследвал религията в целия Съветски съюз. Изобразен е миг, когато по време на Втората международна война Сталин е блажен от Света Матрона Московска – незряща прорицателка и съветска светица.

Полицията стартира следствие за " дребно безчинство " и разпита дамата, развалила иконата.

Но някои деятели и православни вярващи упорстват извършителката, чиято идентичност беше оповестена от медиите в Грузия, да бъде обект на престъпно следствие и да бъде наказана на затвор за поругаване на иконата и огорчение на техните вярвания.

Инициаторите желаят също законът да бъде изменен и наказванията за такива действия да бъдат по-строги.

Днес бяха поднесени цветя до иконата, а вярващи се подредиха на опашка, с цел да целунат частта от нея, на която е изобразен Сталин.

Някои грузински медии оповестиха, че православни деятели са се пробвали по-рано да нахлуят в жилището на дамата в Тбилиси, само че полицията не ги позволила, предава Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР