Голям проблем за пчеларите е нерегламентираното пръскане с инсектициди, което

...
Голям проблем за пчеларите е нерегламентираното пръскане с инсектициди, което
Коментари Харесай

Явор Кирилов – пчелар: Голям проблем за пчеларите е нерегламентираното пръскане с инсектициди

Голям проблем за пчеларите е нерегламентираното напръскване с инсектициди, което се прави в светлата част на деня на цъфтящи растения. Това сподели Явор Колев, който отглежда 40 кошера в с. Лозен, Софийско, в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Той изясни, че сега се третира рапицата по време на разцвет, което по принцип е неразрешено. „ Но за жалост в България контролът е единствено на хартия, не и на терен ", добави той.

България създава 10-12 хиляди тона мед годишно, а употребява 2000 тона мед. „ Т.е. България няма икономическа потребност да внася какъвто и да било мед отнякъде. Защо се внася този мед - единствено в полза на няколко преработвателни компании, които вършат по-голяма облага на гърба на българския производител пчелар ", изясни Явор Колев.

По думите му преди войната в Украйна в страната ни се е внасял мед с мито 2 $, а сега вносът е безмитен. „ Препакетира се с български етикети и се български етикет и се води към този момент европейски артикул и се продава в Европа. В момента се лимитира износът на български мед, най-много тъй като нашите съществени купувачи от Германия и арабките страни не знаят дали меда, който купуват, е същински българки мед или препакетиран украински или китайски мед с неизяснено качество ", сподели пчеларят.

Украинският и китайският импорт е доста по-евтин от българската артикули, а в това време качеството му е неразбираемо, акцентира Явор Колев. „ Недоброжелателни пчелари хранят пчелите със захарен сироп по време на медосбора, с цел да изкарат огромно количество на ниска цена мед и надлежно качеството е по-ниско. Когато този мед отиде в Германия, създадат лабораторен мед и видят, че това в действителност е захар, стопират да купуват български мед ", изясни пчеларят.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР