Голям пробив записа българското винарство на международната сцена. Това се

...
Голям пробив записа българското винарство на международната сцена. Това се
Коментари Харесай

Българско вино бе признато за най-доброто в света

Голям пробив записа българското винарство на интернационалната сцена. Това се случи на тридесетото издание на влиятелния винен конгрес Concours Mondial de Bruxelles, където българско алено вино Vineyards Selection Тенево, създадено от „ Вила Ямбол “ , беше оповестено за най-хубавото в света измежду 4836 изпратени проби. Българската напитка завоюва купата International Revelation Red Wine за първи път в историята на винения конгрес.

Общо 73 български виновност взеха присъединяване в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали. Това значи съвсем 37% наградени виновност, надминавайки междинния триумф в надпреварата от 25-28%. Сред извоюваните медали, най-престижното отличие бе Голям златен. То се връчва единствено на 1% от виновността в Concours Mondial de Bruxelles. Освен 13 златни и 11 сребърни медала, България бе отличена с три Големи златни медала, измежду които и Vineyards Selection Тенево. Отличеното вино се създава от селектирани лозови масиви на „ Вила Ямбол “ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, годишна продукция 2017.

„ Вила Ямбол “ печели шест медала за бели и червени виновност и други два за розе, чиято част от състезанието Mondial de Bruxelles се организира по-рано тази година. Там производителят записа златен орден за розето Kabile и Vineyards Selection. Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро завоюва Vineyards Selection Трояново от сортовете Совиньон блан и Шардоне.
 Concours Mondial De Bruxelles4 Фейсбук Снимка: Facebook/Concours Mondial de Bruxelles
Vineyards Selection e колекционерската серия виновност на „ Вила Ямбол “, основана с концепцията да разгърне най-пленителните характерности на тероара на Източна Тракийска равнина. Червените виновност са основани от три микрорайона – Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията в Тенево са от 2005 година.

„ Това не е просто резултат от твърдоглав труд и доста старания, това вино е една сбъдната фантазия. Още със засаждането на лозята в тези микрорайони, си поставихме за цел да създадем неповторими виновност, които да показват силата на тероара и какъв капацитет може да разкрие в типичен френски сортове у нас “, разясниха от екипа на „ Вила Ямбол “.

Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени съгласно „ Розата на ветровете “ – компас, който демонстрира интензитета на въздушните течения, посоката и силата им. Така „ Розата на ветровете “ ги пази от неподходящите условия и оказва помощ да се възползват от морските ветрове. Гроздоберът стартира в средата на август и продължава доникъде на октомври, гроздето се бере ръчно.
 Concours Mondial De Bruxelles3 Фейсбук Снимка: Facebook/Concours Mondial de Bruxelles
Пътуващият конкурс Mondial dе Bruxelles всяка година се организира на друго място. Тази година дегустатори и международни винени специалисти от 45 страни се събраха в Пореч, Хърватия в средата на май месец. Изпратените питиета бяха 7500 от 50 страни от целия свят. По брой оценки най-вече има районът на бордо – над 250. Догодина влиятелното съревнование за първи път ще се организира в Америка, като хазаин ще е Мексико.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР