Голям пробив в сигурността доведе до кражбата на данните на

...
Голям пробив в сигурността доведе до кражбата на данните на
Коментари Харесай

РЕКОРД: Откраднаха данните на 14 милиона души в Австралия

Голям пробив в сигурността докара до кражбата на данните на 14 милиона австралийци и новозеландци.

Системите на компанията за потребителско финансиране Latitude Group потвърдиха в понеделник, че записите са били откраднати от нейните системи при хак, открит преди две седмици.

На към 7,9 милиона души са взети данните от шофьорската им брошура и към 53 000 номера на паспорти са откраднати.

Latitude призна в изказване, че спомагателни 6,1 милиона записа, датиращи минимум от 2005 година, също са били крадени при хакването този месец, в това число имена, адреси, телефонни номера и дати на раждане.

На по-малко от 100 клиенти са били откраднати месечни финансови доклади, сподели компанията за потребителско финансиране пред ASX в понеделник.

„ Разбираме, че днешното известие ще бъде обезпокоително развиване за доста от нашите клиенти и се извиняваме безусловно “, сподели компанията.

„ Пишем на всички клиенти, предходни клиенти и претенденти, чиято информация е била компрометирана, като обрисуваме детайлности за открадната информация и нашите проекти за възобновяване. “

Latitude ще възвърне парите на клиентите, в случай че решат да сменят документите си за идентичност, споделиха от компанията.

„ Изключително разочароващо е, че подобен забележителен брой спомагателни клиенти и претенденти са били наранени от този случай “, сподели основният изпълнителен шеф Ахмед Фахур, обещавайки цялостен обзор на случилото се.

Той предизвести, че клиентите в този момент би трябвало да бъдат изключително деликатни с киберсигурността.

„ Призоваваме всички наши клиенти да бъдат бдителни и да внимават за съмнително държание, обвързвано с техните сметки. Никога няма да се свързваме с клиенти с искане за техните пароли “, сподели той.

„ Ние продължаваме да работим непрекъснато, с цел да възстановим безвредно нашите интервенции. Коригираме платформите, наранени от офанзивата, и въведохме спомагателен мониторинг на сигурността, до момента в който се връщаме към интервенции през идващите дни.

Latitude разкри на 16 март, че няколко дни по-рано е разкрила „ комплицирана и злонамерена хакерска атака “ на своите системи, само че по това време смяташе, че включва стотици хиляди потребителски записи, а не милиони.

Федералният министър на киберсигурността Клеър О’Нийл сподели, че известието за последното нарушаване на данните е надълбоко тревожно.

„ Правителството споделя разочарованието и загрижеността, изпитвани от доста жители, които се опасяват, че данните им в този момент може да са били откраднати неведнъж “, сподели тя.

„ Latitude Financial си сътрудничи с държавното управление в отговор на този случай и чакаме компанията да продължи бързо да дава на държавното управление цялата информация, от която се нуждае. “

О’Нийл сподели, че остава позицията на държавното управление, че никой клиент не би трябвало да поема разноските за нарушаване на данните и държавното управление работи с Latitude, с цел да подсигурява, че засегнатите клиенти са предпазени от непосредствени и бъдещи опасности.

Тя сподели, че държавното управление е основало Националния координационен механизъм през март, с цел да координира щатските и федералните организации за даване на поддръжка на Latitude и неговите клиенти, чиито членове са се срещали към този момент пет пъти.

Говорителят на опозицията за киберсигурността, сенатор Джеймс Патерсън туитира, че пробивът на данни е тревожна вест за клиентите на Latitude.

„ Правителството би трябвало бързо да даде спокойна, фактическа информация за последствията от офанзивата и всички стъпки, които клиентите би трябвало да подхващат, с цел да смекчат опасността “, написа той.

Австралийската федерална полиция проверява и компанията работи с Австралийския център за киберсигурност и външни съветници.

Пробивът е последният, който удари милиони австралийци, като огромни компании, в това число Optus и Medibank, неотдавна оповестиха обилни кибер произшествия.

Найджъл Феър работи в Департамента по софтуерни системи и киберсигурност в университета Монаш.

Той сподели, че в днешната среда всички онлайн консуматори би трябвало да пазят персоналните си идентичности, до момента в който работят в онлайн среда, а клиентите на Latitude в този момент ще би трябвало да бъдат изключително деликатни.

Клиентите на Latitude трябваше да наблюдават всички сметки за подозрителни имейли, текстови известия или транзакции “, сподели той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР