Голям пожар нанесе сериозни щети на сградата на парламента в

...
Голям пожар нанесе сериозни щети на сградата на парламента в
Коментари Харесай

Пожар изпепели южноафриканския парламент в Кейптаун

Голям пожар нанесе съществени вреди на постройката на Народното събрание в южноафриканския град Кейптаун. Видеозаписи демонстрираха облак черен пушек, изпълващ небето, и големи пламъци, излизащи от покрива на постройката. Няма потърпевши хора.

Президентът Сирил Рамафоса посети мястото и назова случилото се "ужасно и опустошително събитие ".

Един мъж е бил арестуван и разпитан от управляващите, сподели президентът и добави, че пожарогасителната система на постройката не е функционирала вярно.

Десетки пожарникари се борят с огъня. Съобщено беше, че пламъците са тръгнали от офисите на третия етаж и бързо се популяризирали към залата на Националното заседание - долната камара на Народното събрание.

Все още не е ясно какво е предизвикало експлоадирането на пожара, единствено часове след държавното заравяне на архиепископ Дезмънд Туту в катедралата Сейнт Джордж, покрай Народното събрание.

Служители на пожарната и избавителната работа споделиха, че може да са нужни още няколко часа да потушат изцяло огъня поради килимите и дървените подове в постройката

Властите оповестиха, че покривът над остарялата зала е "изчезнал изцяло ", само че още не са оценени по-нататъшните вреди вътре в самата зала.

Министърът на публичното строителство и инфраструктурата Патриша де Лил разяснява:

"Това е доста печален ден за нашата народна власт, тъй като Народното събрание е домът на нашата народна власт. Парламентът също по този начин е стратегическа основна точка. Всички въпроси ще бъдат разследвани. Полицията към този момент стартира следствието, правосъдна медицина е тук. Засега не можем да ви кажем от кое място тъкмо е тръгнал огънят ", уточни Де Лил.

Парламентът на Република Южна Африка сега не заседава поради празниците.

Сградата в Кейптаун се състои от три елементи, като най-старата датира от 1884 година В по-новите елементи, издигнати през 20-те и 80-те години на предишния век, се обитава Националното заседание.

Миналата година пожар опустоши част от библиотеката на университета в Кейптаун, която беше дом на неповторима сбирка от африкански архиви./ БНР
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР