Голям пожар бушува в американския щат Ню Мексико. Огънят пламна

...
Голям пожар бушува в американския щат Ню Мексико. Огънят пламна
Коментари Харесай

Голям пожар бушува в американския щат Ню Мексико

Голям пожар бушува в американския щат Ню Мексико. Огънят пламна в дребните часове на нощта. Пожарникарите в Ню Мексико не съумяха да задържат пламъците от най-големия горски пожар в Съединените щати, който гори рисково покрай поредност от планински села, оповестява Агенция Ройтерс.

Пожарът е най-разрушителният от десетките горящи в югозападната част на Съединени американски щати, които са по-разпространени и горят по-рано от естественото през годината заради изменението на климата, настояват учени.

Хиляди хора в долината Мора, на към 64 километра североизточно от Санта Фе, се приготвиха да се изтеглят, защото димът се извиваше от гората към близката земеделска общественост Леду.

Силните ветрове раздухаха жарава над една миля, разпрострявайки горски пожар, който обе към 75 000 акра (30 351 хектара) или 117 квадратни благи (303 кв. км) от планината Сангре де Кристо от 6 април, унищожавайки стотици домове и структури.

" Там наподобява доста ужасно ", сподели командирът на случая Карл Швоуп на брифинг. " Със скоростта на разпространяване за нас е доста мъчно да реализираме надзор върху огъня. "

Очаква се ветровете да духат от юг в събота, изтласквайки огъня към села като Мора, както и град Лас Вегас с население от 14 000 души, оповестиха чиновници на пожарната.

" Идва и е тук ", сподели служителят на шерифа на окръг Мора Америк Падила, призовавайки жителите да се изтеглят в градовете Таос и Ангел Файър, в случай че бъдат поискани.

Повече от две десетилетия рискови засушавания трансфораха залесените планини и долини в горива, сподели специалистът по пожарите Стюарт Търнър.

" Движи се доста по-бързо, в сравнение с чакахме ", сподели Търнър за пожара. " Това е доста, доста сериозен пожар. "

Местните поданици се насочиха към горската работа на Съединени американски щати за съзнателно, " следено изгаряне ", целящо да понижи риска от пожар, който несъзнателно е почнал част от пожара.

" Горската работа на Съединени американски щати би трябвало да носи отговорност ", каза Скип Финли, някогашен комисар на окръг Мора, до момента в който натоварваше колата си, с цел да изтегля дома си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР