Голям горски пожар в североизточна Гърция наложи евакуацията на села и градска болница

...
Голям горски пожар, който излиза извън контрол в североизточна Гърция
Коментари Харесай

Голям горски пожар, който излиза извън контрол в североизточна Гърция за четвърти ден, наложи евакуацията на градска болница и още осем села през нощта

От КОСТАС КАНТУРИС Associated Press 22 август 2023 г., 4:55 ч. Гърция през нощта, което накара властите да евакуират още осем села и градска болница, докато пожарникарите се бориха с още десетки горски пожари в цялата страна във вторник.

Ураганните ветрове и високите летни температури възпрепятстват усилията на стотици пожарникари, подкрепяни от десетки водоспускащи самолети, докато се справят с горските пожари, избухнали в Гърция.< /p>

Нивото на риск от пожар за няколко региона, включително по-широкия район на Атина, беше посочено като „екстремно“ за втория ден във вторник. Властите забраниха публичния достъп до планини и гори в тези региони поне до сряда сутринта и наредиха военни патрули.

В понеделник пожарите причиниха смъртта на двама души и двама пожарникари ранени в северна и централна Гърция.

Около 65 от повече от 100 пациенти в болницата в Александруполис в североизточна Гърция бяха транспортирани до ферибот, акостирал в пристанището на града като най-големият горски пожар в страната, който в момента е извън контрол, навлезе в четвъртия си ден. Други бяха откарани в други болници в Северна Гърция.

Пламъците превърнаха небето над града и целия регион в червено, скривайки слънцето като задушаващ дим и въртящи се петна от пепел изпълни въздуха.

Училище, няколко къщи и гробище бяха повредени в две села близо до Александруполис, където повече от 200 пожарникари се бореха с пламъците, подкрепяни от четирима самолети и три хеликоптера. Още десетки къщи бяха повредени от друг горски пожар в района на Кавала, съобщиха местните власти, докато отделен пожар в граничния регион Еврос гори гора в защитен национален парк.

Бреговата охрана евакуира 14 души по море през нощта от близката крайбрежна зона до пристанището на Александруполис.

Нов пожар избухна в района на Аспропиргос на западната покрайнините на гръцката столица във вторник сутринта, което накара властите да издадат заповеди за евакуация на две села в района.

Румъния изпрати 56 пожарникари, а Кипър изпрати два самолета за изхвърляне на вода помогнете за борбата с горския пожар в Александруполис, докато френски пожарникари помогнаха за справянето с отделен пожар на остров Евия.

Гърция страда от разрушителни горски пожари всяко лято. Най-смъртоносният горски пожар уби 104 души през 2018 г. в морски курорт близо до Атина, жителите на който не бяха предупредени да се евакуират. Оттогава властите не са внимателни, издавайки заповеди за бърза масова евакуация, когато обитаемите райони са застрашени.

Миналия месец горски пожар на курортния остров Родос принуди евакуацията на около 20 000 туристи. Дни по-късно двама пилоти от военновъздушните сили загинаха, когато техният водоспускащ самолет се разби, докато се спускаше ниско, за да се справи с пламъците на Евия. Други три смъртни случая, свързани с горски пожари, бяха регистрирани това лято.

___

Елена Бекаторос в Атина допринесе към този отчет

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР