Golf GTI I Разработката започва през 1974 година. През 1974

...
Golf GTI I Разработката започва през 1974 година. През 1974
Коментари Харесай

Как се променя VW Golf GTI през годините

Golf GTI I  Как се трансформира VW Golf GTI през годините (ЧАСТ I)

Разработката стартира през 1974 година. През 1974 година неколцина чиновници на Volkswagen, измежду които и тогавашният основен пресаташе на компанията Антон Конрад, слагат началото на скришен план за разработка на спортна версия на Golf. По това време във Volkswagen няма нито публични планове, нито предоставена и бюджетирана поръчка за основаване на „ Sport Golf”, само че все пак Херман Хаблицел, виновният за софтуерното развиване член на управителния съвет на компанията, прави нужното планът да продължи. Скоро на бял свят се появяват първите прототипи, измежду които и версия с карбураторен мотор и оптималната мощ 100 к.с. В началото на март 1975 година Хаблицел показва публично плана Sport Golf на ръководителя на управителния съвет Тони Шмюкер, който взема решение да му даде зелена светлина. В резултат на това тайният Sport Golf се трансформира публично в развойна поръчка EA195 и се снабдява със съответния график – освен това много упорит! Плановете плануват новият модел да означи международната си премиера на Международното автомобилно ревю IAA във Франкфурт през месец септември и планът бързо набира скорост. EA195 прави решаваща стъпка напред в развиването си, откакто най-сетне се снабдява с подобаващия силов елемент под формата на мотор със система за впръскване на горивото и оптималната мощ 110 к.с. В същото време „ Суперголфът” към момента няма име – измежду обсъжданите оферти са TS и GTS, само че в последна сметка съревнованието се печели от GTI. Паралелно с това основният дизайнер и разпален голфър Херберт Шефер основава един от емблематичните за модела детайли, поставяйки топка за голф най-после на скоростния лост на GTI.

Световна премиера през 1975 година и пазарен дебют през идната 1976 година. Най-сетне идва момента за формалната премиера на подиума на IAA, където Volkswagen получават извънредно въодушевени мнения от медиите за новия Golf GTI. Всички желаят да видят новия състезателен модел на пътя и желанието им е изпълнено - през месец юни 1976 година на цена от 13 850 немски марки на немския пазар излиза Golf GTI I, който скоро по-късно се трансформира в международен триумф за Volkswagen. Първоначалният проект планува специфичната спортна версия да бъде създадена в серия от 5 000 екземпляра, с която най-малкото да се покрият вложенията в развойна активност и индустриално съоръжение. Нещата обаче се развиват много по-различно, защото нито Конрад, нито Хаблицел, нито Шмюкер чакат Golf GTI да придобие сходна известност. Принос в тази тенденция несъмнено имат оптималната скорост от 182 км/ч, рашширените арки на калниците в черно, черната рамка към задното стъкло, аленият кант по периметъра на радиаторната решетка, спортните седалки с тапицерия в десен шотландско каре, упоменатата към този момент голф топка на скоростния лост и спортният волан със специфичен дизайн. В последна сметка плануваните 5000 екземпляра от Golf GTI II се трансформират в общ индустриален тираж от 461 690 автомобила. Топмоделът в гамата на първото потомство е Pirelli GTI - особено издание с оптималната мощ 112 к.с. Така завършва първата глава в летописа на най-успешния стилен състезателен автомобил в историята на международното автомобилостроене.

1984 година – Golf GTI II  Как се трансформира VW Golf GTI през годините (ЧАСТ I)

Гениално попадение с мощ до 160 к.с. Наистина талантлив стратегически ход следва с представянето на Golf GTI II при започване на 1984 година. Моделът към момента разполага със 112 к.с., само че значителната му роля е в продължаването и на процедура увековечаването на концепцията и дизайна на първото потомство. Емблематичните отличителни знаци на GTI като алената лента върху радиаторната решетка и тартановата тапицерия на спортните седалки дефинитивно се превъръщат в типичен образци в автомобилния дизайн и в последна сметка второто потомство се трансформира в същинска икона. През 1984 година оптималната мощ на модела спада за малко до 107 к.с. вследствие на инсталирането на катализатор, само че две години по-късно Volkswagen компенсира загубата с нов шестнайсетклапанов (16V) мотор с катализатор и оптималната мощ 129 к.с., който се приближава до пословичните динамични характерности на истинския GTI (139 к.с. без катализатор). През 1990 година G-Lader компресорът във версията Golf GTI G60 усилва мощността до 160 к.с.
1991 година – Golf GTI III  Как се трансформира VW Golf GTI през годините (ЧАСТ I)

Мощност до 150 к.с. Volkswagen придвижва емблематичните черти на GTI и в дизайна на третото потомство на Golf през 1991 година. Двойните фарове на второто потомство GTI към този момент са обединени под общ транспарантен панел, а оптималната мощ стартира от 115 к.с. Една година по-късно тя е увеличена до 150 к.с. с помощта на внедряването на новия мотор с по четири клапана на цилиндър. През 1996 година в гамата е добавена турбодизеловата версия (TDI) с оптималната мощ от 110 к.с., която уголемява доста обсега на концепцията GTI. Години по-късно бензиновите и дизеловите мотори в гамата на спортната версия на Golf ще бъдат разграничени един път вечно на GTI и GTD. През 1996 година марката отбелязва пазарната премиера на специфичното юбилейно издание „ 20 години GTI “.
1998 година – Golf GTI IV  Как се трансформира VW Golf GTI през годините (ЧАСТ I)

Емблематичен модел с мощ 180 к.с. Представеното през 1998 година четвърто потомство на GTI е извънредно семпло и елегантно в стилистично отношение и беше първият и единствен GTI, при който липсваха огромна част от основните детайли в дизайна - в това число алената лента в предната решетка. Въпреки това „ четворката” съумява да се трансформира в същински паметник в региона на индустриалния дизайн, който и до през днешния ден се смята за насочна точка за новата, по-изчистена и функционална епоха в развиването на автомобилната стилистика изобщо. В софтуерно отношение, с оптималната си мощ от 150 к.с. Golf GTI IV е автомобил, който държи съперниците си на почетна отдалеченост със своята динамичност и качество на осъществяването. Мощността на бензиновите мотори с четири и с пет цилиндъра доближава 170 к.с., до момента в който при дизеловите елементи таванът е най-много 150 к.с. През 2001 година Volkswagen отпразнува първия четвърт век в историята на спортната икона със специфичното издание „ 25 години GTI “ с турбокомпресорен мотор и оптималната мощ 180 к.с.

ЧАСТ II
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР