Големият проблем у нас във връзка с подвижността на хората

...
Големият проблем у нас във връзка с подвижността на хората
Коментари Харесай

Павел Савов: Хората с увреждания се обучават за шофьори полулегално

Големият проблем у нас по отношение на подвижността на хората с увреждания е, че с цел да вземе човек с увреждания на двигателната система брошура, той е обучаван полулегално. Това съобщи Павел Савов от Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт в предаването " Денят на Фокус “ на Радио " Фокус “.

Ако човек с двигателно увреждане желае да стане водач, той си купува си кола и самичък я преустройва, с цел да му бъде в изгода, без никой да му каже по какъв начин да стане това. " Следва намирането на инструктор, който да се съгласи полулегално да го образова, тъй като школите не са налични за хората с увреждания. Обучението става в автомобила, преустроен от клиента, на който се поставят педали за инструктора. За множеството хора обаче това е непостижима задача, тъй като те не могат да излязат от вкъщи си “, сигнализира Павел Савов.

Асоциацията се занимава с проблемите на персоналната мобилнист. Придвижването е първокачествен проблем, тъй като преди да се образова и да работи, човек би трябвало да може да стигне до учебното заведение, до работното място. Най-оптималният вид за хората в инвалидни колички е управляването на автомобил, безапелационен е Савов.

Публичният превоз постоянно е опция, само че в развития свят не е главен превоз за трудноподвижните хора. Ето за какво най-големите тласъци, които страната предлага на тези хора, са тези при закупуване и употреба на автомобил, даде детайлности той.

Асоциацията ще предложи промени в нормативната база за ръководство на МПС. По незнайна причина хората с увреждания у нас могат да карат, само че не и за правят комерсиална активност с коли. " Асоциацията има микробус, с който аз возя членовете ни, които нямат личен автомобил.Това ми е разрешено. Но в случай че с този бус отида на пазара и желая да продавам продукция, аз към този момент ще съм в нарушаване на закона. В други страни на хората с увреждания им е разрешено да карат тирове “, добави Павел Савов.

Хората с увреждания би трябвало да минат на така наречен комисия " Толег “ – те са 4 комисии за цяла България – в София, Пловдив, Варна и Горна Оряховица. Има хора, които би трябвало да пропътуват повече от 300 км, с цел да стигнат до комисията. Тя издава здравна карта, с която човек може да си презавери книжката или да отиде на шофьорски курс. Ако би трябвало да се явите в 9 часа в транспортна болница в София, би трябвало да станете в 5 часа сутринта – приказваме за хора с увреждания, няма зиме, няма лете. Освен това тази болница не е налична за хора с увреждания. Асоциацията упорства това да се промени, разяснява още Савов.

Асоциацията провежда шампионат по майсторско ръководство на коли за хора с увреждания. " Целта ни е да покажем на обществото, че човек с увреждания и преустроен автомобил може доста обичайно да се оправя с карането на кола “, разяснява Савов. Състезанието се организира от 2016 година и всички участници употребяват личните си коли.  Идеята е хората да станат очевидци по какъв начин водачите с увреждания се оправят с действителни обстановки на пътя. " Участниците са доста въодушевени и питат по кое време ще се организира отново, което доста ни радва “, даде детайлности Павел Самвов.

Отборът по кърлинг разрешава на хората с двигателни усложнения и хората без такива да играят дружно, което автоматизирано ги сближава и ги прави равностойни състезатели, уверен е Савов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР