Големият проблем със замърсяването на въздуха в Димитровград идва от

...
Големият проблем със замърсяването на въздуха в Димитровград идва от
Коментари Харесай

Сандов: Големият проблем със замърсяването на въздуха в Димитровград е от ТЕЦ „Марица“ 3

Големият проблем със замърсяването на въздуха в Димитровград идва от това дружество, тъй като данните показват, че когато предприятието не работи – няма превишаване на нормите в града. Това съобщи вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите по отношение на превишаването на нормите на серен диоксид от Топлоелектрическа централа „ Марица “ 3 – Димитровград. Той беше изслушан в отрасловата парламентарна комисия във връзка със затварянето на предприятието след налагане на насилствена административна мярка от екоинспекцията в Хасково на 21 април. Изслушването беше по гледище на управлението на предприятието.

Никога не сме твърдели, че Топлоелектрическа централа „ Марица “ 3 е единственият източник на замърсяване със серен диоксид, разяснява още вицепремиерът. В Димитровград през вчерашния ден, 25 май, няма превишение на нормите на серен диоксид, уточни Сандов. Най-високите равнища са три пъти под нормите на превишение, добави той. Сандов сподели, че е имало малко по-високи стойности в региона на Гълъбово. 

Когато е правена контролната инспекция за излъчванията от комина на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “, мощността не е била над 70 %, което е наложително условия при такива инспекции, изясни в хода на съвещанието Сандов.

Министърът напомни, че на 12 май България е била наказана в Съда на Европейския съюз в Люксембург поради наднормени равнища на серен диоксид от 2007 година до момента. По думите му, страната не може да не предприеме дейности, с цел да предотврати следващи наказания. Сандов сподели, че здравето на хората е най-важно. 

Иван Ангелов, шеф на Дирекцията " Опазване чистотата на въздуха " в Министерство на околната среда и водите, съобщи, че автоматизираната станция „ Раковски “ е ситуирана от дълго време, само че това не значи, че е остаряла. Разположението на станцията дава отговор на условията за директивата на качеството на въздуха, уточни той в отговор на депутатски въпрос по какъв начин е регистрирано превишаването на серен диоксид. 

Юлиян Семерджиев, представител на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", съобщи пред депутатите, че от предприятието не одобряват изказванията за превишаване на нормите на серен диоксид. Той сподели, че ТЕЦ-ът работи според комплексното позволение. Спрямо нас е наложена най-тежката насилствена административна мярка - прекъсване на активността на горивната апаратура, разяснява Семерджиев. Той сподели, че хората са обезпокоени за работата си. На съвещанието участва и Илиан Павлов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Марица 3 ". От управлението споделиха също, че предприятието е получило наградата за шеф на годината през 2021 година в региона. 

По-рано през днешния ден комисията одобри на второ четене измененията в Закона за генетично модифицирани организми (ЗГМО). С тях се актуализират правилата за осъществяване на оценка на риска от ГМО за околната среда и човешкото здраве при освобождението им в околната среда и стартирането им на пазара. Това ще докара и до отпадане на още една наказателна процедура, още веднъж обвързвана с неналичието на транспониране на европейска инструкция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР