Големият проблем е да не се увлечем. Аз не съм

...
Големият проблем е да не се увлечем. Аз не съм
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Борисов сключи сделка от типа власт срещу неприкосновеност, нейна жертва е Гешев

" Големият проблем е да не се увлечем. Аз не съм уверен, че има доста ясна концепция каква да е тази конституционна промяна. Няма и доста потребност да отваряме тази тематика. Отворим ли я, може да сътворим по-големи проблеми ". Това разяснява Първан Симеонов - изпълнителен шеф на " Галъп интернешънъл ", по БНР.

" В последните 3 години изпитвахме остри проблеми в това даже да съставим функционална управническа гарнитура, какво ни кара да мислим, че можем осмислено, дълготрайно и умно да променим конституционните устои на страната си? Това за мен е отваряне на рани, които бяха затворени обратно във времето, освен това по конюнктурни съображения, основно свързани с една или друга персона. И ме е боязън, че отворим ли Конституцията, мнозина ще пробват да пипат вътре с още по-конюнктурни ползи, разнообразни от правосъдна промяна, нека бъркам. Проблемът е какво ще последва и дали няма да създадем от нищо - нещо ".

Според него изводът на всичко, което ни се случва, е, че патосът на 2020 година е бил подправен и нездравословен:

" Протестите през 2020 година имаха 2 цели - Борисов и Гешев. Хората, които бяха съществена движеща мощ на тези митинги, синя София, в общи линии одобри, че единият от тях е добър, другият - неприятен. Това е шансът и на Борисов да се измъкне от тази обстановка. Той подписа договорка от вида " власт против цялост " - " Не желая власт, давам ви я, въпреки че я завоювах на изборите и имах късмет да я практикувам, за сметка на изпиране, тъй като единствено вие сте тези, които можете да ме изперете. Жертвата от това е Иван Гешев ". 

Според него това е урок и за прозападните либерали - че бързи решения няма. 

" Гешев е решен да направи каквото може. Донякъде изненада тези, които се предполагаше, че стоят зад него, а в един миг го пуснаха зад борда. /.../ В България легитиматорите, които споделят дали си добър или неприятен, са прозападните либерали. Гешев е индивидът, който може да извади много условия. Битката за тълкования ще мине отново през това - това е първа стъпка на правосъдната промяна, Борисов не е съвършен, само че Радев е от Кремъл - всички тези неща, които доста елементарно изясняват света и ние сме ги гледали. Ако Радев не подпише указа, несъмнено ще се гледа прогнозата за времето - по кое време ще е най-удобно за типичния софийски род на летния митинг ". 

Гешев би имал политическо бъдеще, в случай че продължи, счита Първан Симеонов. По думите му това е един от възможностите му да продължи да приказва. Според него Гешев е напипал един доста прецизен политически сегмент. 

Нишата, която има Румен Радев отсега нататък, е нишата, която ще се оголи сред това извънредно евроатлантическо държавно управление, което се обрисува, и от другата страна - извънредно русофилска радикална съпротива в лицето на " Възраждане ", разяснява социологът. И добави: 

" Спирачката пред Костадинов е да се появи в средата един сдържан, който да изземе част от неговия дневен ред, единствено че по естествен метод, без да желае България да излиза от НАТО и Европейски Съюз ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР