Големият проблем е, че във фургоните няма ток и водаМесец

...
Големият проблем е, че във фургоните няма ток и водаМесец
Коментари Харесай

Доставиха първите фургони в Карловско

Големият проблем е, че във фургоните няма ток и вода

Месец след опустошителното наводняване първите 8 краткотрайни жилища дойдоха в село Каравелово, видя камерата на.

Пострадалите фамилии, които желаеха - ще получат фургони. Те ще бъдат сложени в дворовете им. Всеки един от фургоните разполага с два котлона и мивка, баня и тоалетна, както и спално помещение с две русенски легла, които обаче не са съединени. Най-големият проблем, за който алармираха хората, е че във фургоните няма ток и вода.

Първият фургон в Каравелово дойде в двора на 92-годишната баба Дела. Жената е в болница с COVID-19. Новият дом одобри синът й. За да бъде подложен в двора им, е извършил условието - самичък е построил бетонна площадка и е обезпечил септична яма за канализация.

“Това нещо би трябвало да се оборудва в допълнение. Леглото би трябвало да се смени, шкафове би трябвало да се поставят за облеклата. Малко е, тясно е. Тя е привикнала на по-широко, долу етажът ѝ беше оборудван за нея ”, казва Румен Христов.

Възрастната жена към момента не може да преживее шока от ужаса, споделя синът й. Спасила се по знамение, откакто къщата ѝ се оказала на пътя на приливната вълна. Водата отнесла цялото ѝ имущество. Сега се чуди по какъв начин ще оцелее зимата във фургона.

Във фургон студените месеци ще прекарат най-възрастната жителка на Каравелово 96-годишната баба Делка и 65-годишната ѝ щерка. Двете ще би трябвало да разделят 18 квадратни метра.

“Нямаме друга опция къде да живеем. Къщата ни е единствена. Нямаме друго жилище. За това поръчахме фургон, тъй като стените са доста влажни и вътре мирише на кал. Иска цялостен ремонт и промяна на дограми, порти. Всичко се е раздуло ”, споделя Павлина Ганчева.

Големият проблем е, че във фургоните няма ток и вода.

По думите на кмета на община Карлово Емил Кабаиванов, EVN и ВиК са поели ангажимент по най-бързия метод да превключат електрозахранване и вода към фургоните, без хората да заплащат такса.

За да оборудват потърпевшите домове, ще бъдат обезпечени 200 комплекта с печки, перални, фризери и хладилници.

До 10 дни се чака да бъде възобновено изцяло водоподаването в Каравелово. Ситуацията в Богдан обаче е по-тежка.

“Там работим също улици по улица и по изключение, в случай че не може да изградим водопроводи подземен, ще вършим въздушни водопроводи, с цел да може хората да имат вода ”, сподели още Кабаиванов

Още 20 дни ще продължи разчистването и укрепването на речните корита, с цел да не се повтори бедствието още веднъж.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР