Големият победител на Sofia Masters 1000 се казва Марк Хаджижеков.

...
Големият победител на Sofia Masters 1000 се казва Марк Хаджижеков.
Коментари Харесай

Марк Хаджижеков триумфира на Sofia Masters след епичен мач със Стоичков

Големият победител на Sofia Masters 1000 се споделя Марк Хаджижеков. 22-годишният Марк съкруши в три сета 6:4, 4:6, 10:4 Светослав Стоичков и завоюва първата си Мастърс купа от сериите на ITL, като това е най-ценният трофей в неговата сбирка. Успехът на Хаджижеков надалеч не пристигна елементарно. Той стартира решително първия сет и контролираше събитията на кортовете на БНТЦ, достигайки до два бързи пробива. В края на първата част Стоичков стартира да играе по-агресивно и върна един от пробивите, само че силите му в тази част стигнаха за това.

Втората част стартира по подобен метод, а Марк последователно продължаваше да постанова темпото си и дръпна с 4:0. Всички фенове към този миг смятаха към този момент, че развоят на срещата е близо, откакто Светослав Стоичков играеше трети следващ тежък мач, само че в петия гейм перничанинът осъзна, че купата му се изплъзва без да се опълчи и като че ли тогава пречупи ритъма на Хаджижеков. Стоичков повиши качеството си на форхенди, които замениха слайсовете от бекхенд и разнообрази играта си.

Това повлия отрицателно на неговия конкурент, а уинърите пред Стоичков започваха да се труапт един след различен. Хората по трибуните също виждаха смяната в играта на Светослав и това му донесе спомагателен тласък. Уверенооста у Марк пък спадна и той стартира все по-често да бърка под диктовката на играта на Стоичков. Така той обърна развоя във втория сет, като взе шест следващи гейма, което подвигна на крайници присъстващите фенове по трибуните на Националния тенис център.Освен поради обрата във втората част, феновете постоянно бяха на крайници да приветстват невероятните отигравания от страна и на двамата. 

Това даде мотив на основния арбитър на срещата Елена Андонова да се намесва и да укротява по-емоционалните почитатели. 

След почивката Марк съумя да се стабилизира играта си в шампионския тайбрек и възвърна увереността си. За това способстваха и грубите неточности, които позволи Стоичков още в самото начало на решителната част. Умората още веднъж взе превес и цялостният поврат в срещата бе все по-далеч за Светослав. Въпреки това почитателите до последно го подкрепяха и вярваха в крайния триумф, което бе изцяло допустимо след мощното му показване във втория сет.

В шампионаския тайбрек нямаше време за това, а и Марк не позволи нов спад и изцяло справедливо завоюва своята първа Мастърс купа след 10:4 в решителния тайбрек.

„ Благодаря на всички, без значение кого от двамата подкрепяха. Усещането да играеш пред толкоз доста фенове е необикновено. Започвам с благодарности към хората от моя екип – моите родители и другари, който бяха с мен довечера и ме подкрепяха от трибуните. Това беше едно от най-ценните достижения в моята кариера. Ключово беше да имам вяра в личните си сили. Това е сбъдването на една фантазия ”, показа Хаджижеков.

По време на церемонията по награждаване мениджъра на Интерактив тенис не скри задоволството си от показаното на корта и показа, че това е един от най-вълнуващите финали в историята на ITL.

„ Искам да изкажа своето удивление от показаното от финалистите. Тази вечер беше в действителност феноменална и за двамата, а атмосферата и страстите по време на финала няма по какъв начин да се опишат. Едва ли има фен на трибуните, който да е останал отчаян от този театър, който двамата ни изнесоха. Вашата поддръжка способства драмата да е цялостна и до последната точка. Разбира се, приветствам Марк за първата Мастърс купа, тъй като знам какъв брой е значим този трофей за него, а и за всеки фен на играта. Този Мастърс несъмнено беше един от най-силните до този миг и в допълнение подвига своята тежест. Благодаря на общителните домакини от Националния тенис център, без помощта, на които този шампионат нямаше по какъв начин да се реализира. Благодаря на всички наши сътрудници помогнали в провеждането на това събитие и несъмнено на всички участници в този Мастърс. “  - показа Цанков.

Освен 1000 точки за формалното класиране спечелилият завоюва ваучери и предметни награди на стойност 1000лв, а неговият подгласник 600 точки и награди за над 500лв. 

Със извоюваните точки Марк се изкачва на пета позиция с 1540т, тъкмо след Стоичков - 1600т, като лидер в ранглистата става Саркис Харалампиев с 1820т, следван от Мартин Дамянов 1775 и Иво Боджаков 1650т. Шести в ранглистата остава полякът Матеуш Ейсмот 1540т. Това са и първите сигурни участници на ITL Finals 2022. 

еоретични шансове за класиране за някое от последните две места даващи право на присъединяване имат последните играчите до 13то място в класирането. До финалния Мастърс остават два шампионата от сериите ITL Challenger 125 и един ITL Night Tour
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР