Големият победител на наградите „Оскар” тази година е филмът „Формата

...
Големият победител на наградите „Оскар” тази година е филмът „Формата
Коментари Харесай

Оскарите: Триумф за „Формата на водата” и Гийермо Дел Торо

Големият победител на премиите „ Оскар” тази година е филмът „ Формата на водата” на режисьора Гийермо Дел Торо. Продукцията имаше общо 13 номинации.

Лентата сграбчи четири статуетки, от които две са в огромните категории. „ Формата на водата” беше награден за „ Най-добър филм”, Гийермо Дел Торо взе за постановка, екипът получи статуетка и за дизайн на продукцията и саундтрак.

Всички тръпнеха в очакване дали тази година няма да се повтори забележителният миналогодишен гаф на премиите, когато статуетката за „ Най-добър филм” беше връчена на кино лентата La La Land вместо на „ Лунна светлина”.

Наградата още веднъж представяха Фей Дънауей и Уорън Бийти. Двамата се пошегуваха с миналогодишната обстановка, казвайки, че „ Оскари се връчват най-добре от втория път”.

Това е първата премия „ Оскар” за Дел Торо в категорията постановка. През 2007 година той беше номиниран за автентичен сюжети за кино лентата „ Лабиринтът на фавна”.

Наградата му беше връчена от Ема Стоун, която продължи „ традицията” от предходната година да акцентира какъв брой са номинираните дами в категорията за режисьор.

„ Невероятното допиране на режисьора е очевидно във всеки кадър. Режисьорът е този, който кадър по кадър работи с всеки член на екипа, с цел да продължи историята, и визията на режисьора е тази, която трансформира и най-обикновения филм в произведение на изкуството. Тези четирима мъже и Грета Гъруиг сътвориха свои лични шедьоври”, сподели Ема Стоун преди да връчи премията на Дел Торо.

В речта си мексиканският режисьор, сходно на доста други по време на церемонията, посочи своето имигрантско минало.

„ Аз съм преселник и през последните 25 години пребивавам в своя лична страна. Част от нея е тук в Съединените щати, част от нея – в Европа, както и на доста други места. Смятам, че най-великото достижение на нашето изкуство и промишлеността ни е, че изтрива линиите в пясъка, когато светът ни споделя да ги изкопаем по-дълбоко”, сподели Дел Торо.

Досегашният кандидат за „ Най-добър филм” – „ Три билборда отвън града” също беше награден в две категории. Франсис Макдорманд и Сам Рокуел предстоящо сграбчиха статуетките за „ Най-добра актриса в основна роля” и „ Най-добър артист в поддържаща роля”.

Това е втората победа за Макдорманд, която към този момент е наградена един път за ролята си във „ Фарго”. „ Мартин, ние сме тайфа хулигани, само че гледай какъв брой хубаво сме се изтупали довечера!”, сподели Макдорманд от сцената, обръщайки се към режисьора на кино лентата Мартин Макдона.

След като благодари на фамилията си и екипа на кино лентата, тя помоли всички дами с номинации тази година да се изправят в залата.

„ Огледайте се, дами и господа, тъй като всички те имат истории за описване. Всички те имат планове, които имат потребност от финансиране. Имам единствено две последни думи за вас довечера – райдър за приемственост”, сподели Макдорманд.

Т.нар. „ райдър за приемственост” е уговорка в контракта на артист или режисьор, която задължава екипът на продукцията да даде еднакъв късмет за работа на мъже, дами, хора от разнообразни етнически групи и други. Подобна уговорка слага процентен най-малко на дами и представители на етнически групи, които би трябвало да вземат участие в дадената продукция.

Критици и кинодейци побързаха да похвалят Макдорманд за казаното, като дефинираха думите ѝ за доста смела постъпка.

Статуетката за „ Най-добър артист в основна мъжка роля” предстоящо отиде при английския артист и режисьор Гари Олдман. Това е първата премия „ Оскар”, като досега е номиниран единствено един път в – през 2012 година за кино лентата „ Дама, поп, асо, шпионин”.

„ Искам да благодаря на сър Уинстън Чърчил за невероятната компания по време това на пътешестване, на брачната половинка ми Жизел, която извървя този път с мен. Искам да благодаря и на майка си, която е по-стара от самия Оскар. Тя ще стане на 99 години и сега гледа церемонията от дивана си. Благодаря за любовта и поддръжката. Слагай чайника на котлона – нося Оскара вкъщи”, сподели Олдман с обичайния за британците комизъм.

Сам Рокуел завоюва премия в категорията „ Най-добър артист в поддържаща роля” още веднъж за кино лентата „ Три билборда отвън града”, която посвети на починалия артист и притежател на „ Оскар” Филип Сиймур Хофман.

„ Искам да благодаря на Академията – в никакъв случай не съм вярвал, че ще кажа тези думи. Когато бях дребен, един ден татко ми пристигна в учебно заведение и ме извикаха при шефа да приказваме. Той ми сподели само „ Синко, баба ти” и двамата се качихме в колата и потеглихме. Аз го попитах „ Какво ѝ има на баба?”, а той отговори – „ Нищо ѝ няма, отиваме на кино”. Любовта на майка ми и татко ми към киното се трансформира в моята обич към киното, благодаря ви”, сподели Рокуел.

В категорията „ Най-добра актриса в поддържаща роля” статуетката отиде при Алисън Джени за присъединяване ѝ във кино лентата „ Аз, Тоня”. „ Всичко реализирах сама” се пошегува Джени от сцената и благодари на целия екип на кино лентата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР