Големият ни актьор е роден на 10 септември 1965 година

...
Големият ни актьор е роден на 10 септември 1965 година
Коментари Харесай

Андрей Баташов – тъжният рицар, който до края си се бори с мрака

Големият ни артист е роден на 10 септември 1965 година във Волгоград, Русия. Наследник е на прочут съветски жанр, произвеждал и доставял стомана на царския двор от времето на Петър Първи до края на династията Романови.

След довеждане докрай на гимназия, Духовната семинария била фантазията на Андрей, по-късно се насочва към „ Международни стопански връзки “, тъй като множеството му другари от учебно заведение се записали там. Едва по-късно идва театърът.

С Аня Пенчева (Снимка: Архив Impressio)

Завършва ВИТИЗ в София, където по-късно става доцент по актьорско майсторство и постановка. Стефан Данаилов, който вижда в Андрей правоприемник на Апостол Карамитев, споделя на тогавашния шеф на Народния спектакъл Дико Фучеджиев: „ Това момче е единствено за нас “.

Има над 40 функции в театъра и киното и многочислени участия в български и непознати кинопродукции. Играе в Народния спектакъл „ Иван Вазов “, в „ Сълза и смях “ и в „ Театър 199 “.

От 2004 година е артист на свободна процедура. Като режисьор е поставял постановките „ Ритъм “, „ 360 градуса “, „ SEXXX “ и „ Разбираш ли ме вярно “.

Снимка: Архив Impressio

През 2007 година слага 500-ия юбилеен театър на постановката „ Секс, опиати и рокендрол “, която е на сцената повече от 15 години.

В края на септември 2010 година на сцената на „ Театър 199 “ е премиерата на 4-ия му моноспектакъл „ Влез в час! “ по текст на Ерик Богосян – след „ Секс, опиати и рокендрол “ (1993), „ С глава в стената “ (1994) и „ На живо “ (1997).

Рицар е на Ордена на тамплиерите, в който е основен церемониалмайстор. Беше народен представител от праламентарната група на Национална движение „Симеон Втори".

Единственият брак на Андрей Баташов е с банковата служителка Боряна. Връзката им устоя две години без няколко месеца.

В авторския театър „ Ритъм “ (Снимка: BulFoto)

Двамата се срещат напълно инцидентно през юни 2008 година, в пиано бар, където Андрей чества с другари, а Боряна е излязла с колежка.

Той я кани да танцуват, само че му отхвърля, тъй като по-късно следва да пее – от време на време й позволяват да изяви гласовите си качества в клуба. Тя не го разпознава в тъмното, мисли си, че красивият мъж просто доста наподобява на Андрей Баташов.

Влюбените след това описват, по какъв начин, в случай че някой преди този момент и на двамата им е бил споделил, че на другата нощ ще срещнат бъдещите си половинки, несъмнено са щели доста да се смеят.

През юли се сгодяват. Андрей й дава пръстен в чаша от шампанско, а в последния ден на октомври, вземат решение да се оженят.

Венчавката е в стеснен фамилен и другарски кръг в параклиса в Царска Бистрица, персонално благословена от Симеон Сакскобургготски. По това време Андрей е към момента член на Национална движение „Симеон Втори".

Със брачната половинка си Боряна (Снимка: BulFoto)

Предишната половинка на Баташов схванала за новата жена до годеника си от папарашки фотоси, на които той се целува с новата си обич пред НДК. Кристина, танцьорка в националния отбор „ Филип Кутев “, била шокирана. С това се изяснява най-много и тайната женитба на Андрей след това – той по всякакъв начин се опитвал да защищити някогашната си избраница от повече неприятни страсти.

След няма и две години идва новината за раздялата им и в артистичните среди дълго се разяснява повода за охладняването на връзки им и загърбването на брачната клетва „ вечно “.

Но, вричането „ до момента в който гибелта ни раздели “, в действителност остава годно за тях, тъй като трагичният завършек на Баташов ги заварва женени.

Със брачната половинка си Боряна (Снимка: BulFoto)

От формалното изказване на Баташов излиза наяве, че раздялата е пожелана от половинката му Боряна. „ Понякога огромната обич може да подейства ненадейно – може внезапно да се обърне с противоположен знак в другия. Когато излъчваш мощна обич, другият може да се почувства притиснат… Кой съм аз, че да давам оценки? Но за нея дума неприятна няма да кажа, в случай че ще светът да се обърне “, изрично затваря устата на жадните за сензации артистът.

Но стартира още по-сериозно да се саморазрушава.

Снимка: BulFoto

На 6 ноември 2010 година Андрей е признат в кома в болница „ Токуда “, където за малко здравословното му положение се усъвършенства, само че по-късно още веднъж се утежнява.

На 22 ноември е изместен за лекуване във Военномедицинската академия.

Отива си на 29 ноември 2010 година в 9.45 часа от полиорганна непълнота – „ част от жизненоважните му органи не действаха “, афишира доцент Николай Петров – шеф на клиниката по реанимация във ВМА.

„ Полиорганната недостастъчност е разследване от цироза на черния дроб и насложен сепсис “, добавя още Петров.

Ана Дончева в танцовото шоу „ Dancing stars “ (Снимка: BulFoto)

Часове преди да си отиде от този свят, Андрей предизвестил майка си Теодора: „ Да знаеш, аз ще умра “.

Тя почнала да му приказва: „ Как по този начин ще умреш?! Нали в този момент излезе от комата, постоянно тъкмо ти си казвал, че сме мощни и ще се оправим с всичко “, изповяда тогава съкрушена дамата в телевизионно изявление.

Боряна споделя след гибелта на брачна половинка си: „ Още преди раздялата ни, Анди се беше поболял от горест. Изживя доста тежко, че сваляха спектаклите му в театъра, че в Народното събрание спираха работата му…

Всички тези неща започнаха да го дърпат надолу. Той беше човек, който не понасяше несправедливостта, изключително когато е против него и самият той нищо не може да направи. “

Боряна назовава тези хора, които са провокирали психическия срив на артиста, негови морални убийци.

Изповеди на приятелите на артиста:

С Румен Ралчев (Снимка: BulFoto)

Ген. Румен Ралчев, Велик приор на тамплиерите:

От Светия Синод бяха срещу да му се направи маслосвет за здраве

„ Имахме общи другари. Тъй като съм по-голям от него, той постоянно се допитваше до мен. Това породи огромно доверие посред ни и огромно другарство. И когато започнахме да сътворяваме Ордена на рицарите тамплиери в България, Андрей Баташов беше измежду първите признати. Това стана на гала в Белград. Веднага откакто се оформи структурата на Велик приорат България, той беше в състава на управлението като Велик парад занаятчия, нашето звание е Велик маршал.

С него от името на рицарите тамплиери започнаха първите благотворителни мероприятия.

Неговото майсторство по водене на церемониите бе ненадминато. В ордена филмирахме няколко негови церемонии. На наши мероприятия идваха и рицари от чужбина, които доста харесаха метода, по който води ритуала.

Преди няколко години Велик приорат НАТО организира своя конвент в България. Великият приор на НАТО пристигна и първото, което сподели, бе „ Искаме вашия парад занаятчия “. И Андрей Баташов води ритуала им.

Андрей Баташов е ролята на парад занаятчия (Снимка: BulFoto)

Когато той влезе в болница, Орденът на рицарите тамплиери беше основател на събирането на средства за лекуването му. Събрахме 72 000 лв.. Това беше цената, която би трябвало да му помогне да оздравее, само че за жалост, той не можа да оздравее.

На конвента на Ордена на рицарите тамплиери тогава се молихме за него. И няколко часа по-късно той излезе от дълбоката кома, в която беше изпаднал…

Конвентите на тамплиерите постоянно стартират с православна молитва, водена от православен духовник, който също е член на Ордена. Той се споделя капелан или нравствен настойник на Ордена. Този път незабавно откакто открихме с тази молитва за работа и триумф, трима души свещенослужители особено отслужиха молитва за здраве на Андрей Баташов. В молитвата взе участие и неговият кум Михаил Белчев.

С колежката си Искра Радева (Снимка: BulFoto)

От Светия Синод бяха срещу да му се направи маслосвет за скорошно излекуване, тъй като бил тамплиер. Дълбоко съм засегнат от това! Те се безпокоели, тъй като той бил подлаган на друго религиозно свещенодействие, както те назовават тамплиерското посвещение… Смятали, че резултатът нямало да е добър за него.

Когато се търси спасението на един заслужен християнин, минимум би трябвало да търсим къде той членува. Никой няма право да откаже православен обред на християнин! “, споделя Ралчев.

Великият маршал Андрей Баташов вкарва проф. Николай Овчаров в тамплиерството: „ Андрей Баташов беше мой наставник “, признава археологът.

Андрей избрал Кристина и Михаил Белчеви за свои кумове, тъй като направил асоциация сред тяхното семейство и неговото с Боряна. Белчеви дефинират Андрей и Боряна като „ най-влюбените хора “, които са виждали.

Михаил Белчев поздравява Андрей и Боряна Баташови (Снимка: BulFoto)

Кристина Белчева: Сякаш умишлено се отдръпна от живота

„ Мишо доста харесваше Андрей, тъй като той е роден благородник. В него имаше нещо доста рицарско, нещо доста друго от другите. Андрей споделяше за поезията на Мишо: „ Все едно, че са се излели от мен тези стихове! “ На едно показване на негова книга четохме двамата с Андрей. Той не можа да изчете нищо, още през цялото време се разплака.

Толкова мощно му действаха стиховете на Мишо! После ни предложения да му кумуваме. Още в самото начало ни срещна с Боряна. Много я харесахме. Голяма обич излъчваха двамата един към различен. И той в действителност беше доста благополучен, когато се ожениха.

(Снимка: BulFoto)

Но в един миг Андрей просто изгасна за живот. Много преди да почине… Никой не можа да си изясни за какво. Имах възприятието, че той умишлено желае да се отдръпна от живота. Нищо не правеше, с цел да се извади от тази меланхолия.

Срещали сме се, говорили сме си – личеше, че той няма мотивация за нищо! Нещо не му доближаваше, нещо не го удовлетворяваше, усещаше се засегнат, неизвестно от какво и от кого…

Отдаде се на алкохола, Боряна не понесе този негов тежък интервал и за малко се отдръпна от него, потегли си… Смяташе, че той има потребност да остане самичък със себе си.

 Ана Дончева в танцовото шоу „ Dancing stars “ (Снимка: BulFoto)

После, като се разболя Андрей, тя беше компактно до него, всеки ден ходеше в болничното заведение. Оказа се, че доста преди да се разболее, черният му дроб е давал сигнали, само че той не е реагирал. Винаги съм си задавала въпроса: Как може един човек, на който природата е дала толкоз доста, да желае да се отдръпна от живота и нещо дотам да го срине!? Не мога да си отговоря!…

Имаше клюки, че е умрял от СПИН… Със сигурност не е от СПИН, тъй като във Военна болница моят братовчед проф. Никола Владов, извънреден доктор от международен мащаб, прочут с чернодробните си трансплантации, също гледаше неговите проучвания и се грижеше за него. Така че аз знам сигурно, от първа ръка.

„ Ритъм “ (Снимка: BulFoto)

Чернодробна непълнота, която докара по-късно до всякаква друга непълнота – да, само че СПИН никога. Категорично съм сигурна, че слуховете, че е бил гей, не са правилни. Той е бил доста харесван от тези хора, и това е обикновено – той беше доста хубав. Но е реалност, че не е бил в никакъв случай без жена до себе си..

Андрей е с нас, звездичка, светлина, която ще ни закриля, оказва помощ и обича! “, споделя брачната половинка на Михаил Белчев.

Снимка: BulFoto

Думите на Баташов

Падам на колене единствено пред стопроцентова жена – същинска ефектна и хубава, даже и откакто си отвори устата. Не съм обожател на девойки. Нито пък съм Дон Жуан. Моята душа е сантиментална. Всяка заблуда, погалена от любовта, се трансформира в действителност. Спасен си, в случай че го откриеш приживе.

Ненавиждам подмяната на полезностите. Не върша взаимни отстъпки със съвестта си. Това е извънредно непосилен развой, който ме плаши повече от всичко. Никога не бих се впуснал в сходно самоизяждане.

Повече помня неуспехите, по-малко – триумфите. Съдбата като че ли ме пази от огромни провали. За страдание животът върви неотклонно и няма по какъв начин да се върнеш обратно.

С Йорданка Христова (Снимка: BulFoto)

Не мога да си показва живота без музика. Чрез нея проучвам себе си. Опознавам възприятията си – укротявам ги или ги отпушвам. В нея намирам всички отговори. Тя ми оказва помощ да се преборя с моментите на отчаяние.

Лошото е, че дамите в България стават все по-мъжествени, а мъжете – все по-женствени. Но в никакъв случай не разясня половите желания на който и да било.

В България ни изненадват ежеминутно, ежечасно и ежедневно. Екшънът непрекъснато е с продължение. Ако към момента има нещо, което ме втрещява, това е хорското безсрамие. Но постоянно се веселя, когато попадна на индивиди.

Не съм от най-търпеливите. Но не упреквам никого за каквото и да било – опазил ме Бог.

Снимка: BulFoto

Валерия КАЛЧЕВА


Инфо: Дир.БГ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР