Големият нападател Педро Паулета даде ексклузивно интервю за Труд. Той

...
Големият нападател Педро Паулета даде ексклузивно интервю за Труд. Той
Коментари Харесай

Португалската легенда Педро Паулета ексклузивно пред „Труд”: За Меси и Роналдо световната титла е най-важната

Големият нападател Педро Паулета даде извънредно изявление за „ Труд ”. Той е родом от Португалия, само че е легенда в Испания и Франция. Един от знаците на „ Пари Сен Жермен ”, новия финансов тигър на футбола. Може да не е играл доста в клубове от своята татковина, само че за националния тим има 88 мача и 47 гола. Стана и европейски вицешампион през 2004 година.Единствената му купа е в Примера дивисион, само че нито с един от трите гранда – „ Барса ”, „ Реал ” и „ Атлетико ”. Беше звездата в офанзивата на „ Депортиво ” (Ла Коруня). А след този успех с екипите на „ Бордо ” и ПСЖ завоюва купата на Франция.


– Сеньор Паулета, още на старта на международното стартираме с мач Португалия – Испания. Какво можем да чакаме?
– Със сигурност един в действителност огромен мач. Испания е доста мощна, само че пък Португалия показва млад тим с извънредно положителни качества. Спечелихме Евро 2016, което също даде доста сили, както на тима, по този начин и на страната ни. Никога не бяхме триумфирали на огромен конгрес. Така че може да се каже, че продължаваме да мечтаем – този път за мондиала.

– Кой е любимецът ви?
– Когато сме на международни финали, постоянно считаме за любимци Бразилия, Аржентина, Испания, Франция, Германия… Това са нормалните обвинени. Но би трябвало да признаем, че и футболът им постоянно е на равнище. Тази път за жалост на мнозина няма да забележим Италия, една от тези непрекъснати величини измежду любимците. Някоя от изброените пет страни ще победи, само че не би трябвало да забравяме и Португалия. Моята татковина, която неведнъж е сломявала тъкмо такива любимци. На първо място поставям Испания, Германия и Франция от Европа, както Бразилия и Аржентина от Южна Америка.

– Мондиалът в Русия може би ще бъде финален за Меси и за Кристиано Роналдо.
– Това са двама колоси. Играчи, които тотално преобладават във футбола през последните 10 години. Истината е, че и за двамата е значимо да завоюват това международно, тъй като всеки от такава големина би трябвало да е печелил мондиал най-малко един път. Почти всички явления като тях са го правили. Вашият Христо Стоичков не съумя да го реализира, само че в САЩ’94 бяхте напълно покрай това. Истината е, че Меси и Роналдо са двама играчи, които са спечелили всичко в персонален проект, само че им липсва трофей от мондиал, с цел да се наредят до останалите най-велики в историята. Аз желая Португалия да победи освен поради Кристиано, само че и поради страната ни. А по отношение на Роналдо – той в действителност заслужава да има и тази купа.

– Как вие станахте толкоз огромен голмайстор на португалския отбор, без да сте играл във вашето състезание?
– Тръгнах доста млад от Португалия за Испания. Такава беше ориста ми. Бях във всички юношески обединения на „ Порто ”, само че се появи опция да мина в „ Саламанка ” и по-късно в „ Депортиво ”. А след триумфите там към този момент беше доста мъчно да се върна назад вкъщи.

– В Ла Лига ликувахте като първенец с „ Депортиво ” (Ла Коруня). Това е единствената купа на клуба. Как го постигнахте?
– Супердепор! Един суперотбор в една в действителност фантастична година. Имахме страховит колектив. Както знаете „ Барселона ” и „ Реал ” изцяло преобладават, само че тъкмо тази година ние разполагахме с доста класен отбор. Имахме неповторими футболисти с положителни самостоятелни качества и по този начин спечелихме Ла Лига. Това беше доста значимо и за Ла Коруня като град и за мен като футболист.

– Кои бяха най-хубавите в тима ви тогава?
– В „ Депортиво ” впечатляваха Фран, Мауро Силва, Джалминя, Макай, Туро Флорес, Жак Сонго, Найбет… Все качествени играчи.

– Как празнувахте купата в Ла Коруня?
– Беше една в действителност грандиозна фиеста. Две години по-рано бях в „ Саламанка ” и влязохме в Примера дивисион и тогава също празнувахме, само че това което се случи след това, беше неописуемо. Но и обикновено, когато тим като Депортиво, за първи път победи в Испания.

– Имахте предложения от британски тимове, само че избрахте френското състезание. Защо?
– Трябваше да взема това решение. Когато напуснах „ Депортиво ”, пристигна една в действителност добра оферта от „ Бордо ” и я одобрих. Решение, което единствено видимо беше елементарно. Но има такива моменти -при избор се доверяваш на интуицията си. За благополучие не сбърках. И след това просто нямаше по какъв начин да напусна Франция. Там се усещах идеално. Дойде и оферта от „ Пари Сен Жермен ” и надлежно нов трансфер.

– Още първата година в „ Бордо ” станахте голмайстор на шампионата. Толкова ли елементарно беше тогава да се вкарват голове?
– Никъде не е елементарно. Когато дойдох там, към този момент имах самочувствие и имах вяра във опциите си. Нещата започнаха да ми се получават още от начало. Три гола в дебютния мач. Не е зле, нали? Истината е, че имах огромен шанс и се усещах превъзходно.

– Какво значи премията „ Оскар за футбол “?
– Вие знаете прекомерно доста за мен. (смее се). Бях първият състезател, спечелил тази премия два пъти подред. Честно казано първата година имах някакви очаквания и се получи. През втората изобщо не чаках, само че бях прелестно сюрпризиран и станах първият футболист с два наградата подред. Много добре ми се получиха нещата във френския футбол. А и вкарах доста голове там.

– Казахте, че знаем доста за вас, само че какво знаете вие за българския футбол?
– За български футбол си приказваме постоянно с Христо Стоичков. Футболът ви е на равнище. А за мен, когато бях млад, тимът ви беше образец, който да последвам. Никога няма да не помни отбора ви, който игра на международното състезание във Съединени американски щати и невероятното му показване. Там бяха Балъков, Йорданов, Костадинов – играчи, минали през португалското състезание и с неповторими качества! България е страна, от която постоянно са излизали технични и класни играчи.

– Играл ли сте против български противници?
– Не съм сигурен. Мисля, че с националния тим единствено един път съм излизал против България. Възможно е с „ Бордо ” или ПСЖ да сме играли против български тим в Купата на УЕФА.

– „ Пари Сен Жермен ” – страхотна кариера там – повече от 100 гола! Защо не станахте първенец?
– Защото нещата са доста по-различни занапред. „ Пари Сен Жермен ” от времето, в което аз се подвизавах във френския шампионат, съвсем няма общо със настоящия клуб. Ние играехме в интервал, който беше доминиран от „ Лион ”, само че откакто в ПСЖ дойде притежател от Катар, тимът към този момент е цялостен хегемон. Нещата са изцяло разнообразни. Разбира се, доста желаех да спечелим шампионата, само че „ Лион ” беше на върха и не ни разреши.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР