Големият Люпко Петрович даде обширно интервю за предаването „Код Спорт“

...
Големият Люпко Петрович даде обширно интервю за предаването „Код Спорт“
Коментари Харесай

Любко Петрович: За мен е чест, че съм работил в Левски

Големият Люпко Петрович даде обстойно изявление за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+ . Наричат го Майстора. Родом е от хърватския град Осиек, само че в Сърбия и изобщо в цяла някогашна Югославия е като господ. Специалността му е да прави тимовете си първенци. Назначаван е във впечатляващите като брой 32 тима, в някои от които – не по един път. Печелил е титли във към този момент някогашна Югославия, България, Китай и Руанда. За почитателите на Цървена звезда вечно паметна ще остане 1991 година, когато с Майстора отпред тимът победи като европейски първенец. В името да върне остарялата си популярност в този момент ЦСКА го назначи за съветник.

- Маестро Петрович, добър ден ! Радваме се, че сте при нас. Винаги ни е прелестно с вас. Сега имаме и настоящ мотив. Първо треньорската рокада в ЦСКА - по какъв начин я виждаш през твоите очи?

- Футболът е игра, в която зависиш от тима - какво тимът желае от теб и какво би трябвало да направиш. Често събитие е да се сменят треньорите. Ето, има образци и при най-големите. Преди време беше заменен Моуриньо. При Ел Маестро става въпрос за един надарен треньор, доста надарен. Желая му шанс и триумфи, той е млад, а към този момент работи като старши-треньор много години. Има всички условия един ден да стане огромен. Сред най-големите може би. Има чувство, има предпочитание, дух, трудолюбив е. Благодарен съм, тъй като видях един треньор, който може да работи 24 часа. Наистина му искам шанс.

- Очаквахте ли тази треньорска смяна в Борисовата градина?

- Да кажем по този начин - не ме изненада. Стигна се до травми на играчи, не знам дали от пренатоварване или погрешно възобновяване. Но истината е, че играчите не бяха добре готови. На ЦСКА му би трябвало треньор, който желае да побеждава във всеки мач и да стане първенец. Дори в другарските би трябвало да желае успеха.

- Това го споделя Любо Пенев. Вярвате ли му?

- Любо Пенев на първо място е огромно име и футболист на ЦСКА. Като треньор също към този момент е умел. Има положителни характерности. Иска от играчите дисциплинираност, труд. В този миг неговият дух и престиж могат да накарат футболистите да се опълчват на Лудогорец, който към този момент седем години е първенец. Но би трябвало да пристигна денят, в който на това да бъде комплициран край.

- Беше ли подготвен Нестор Ел Маестро за тим като ЦСКА? Да го води, да го направи първенец, да се противостави на Лудогорец? Уплаши ли се той?

- Не, той не е нерешителен. Смело момче е. Вероятно е малко твърдоглав в желанието си да реализира това, което желае. Има една приказка: " Светът е оставен на младите ". Мисля, че той е още млад да бъде треньор на ЦСКА в този миг.

- Разговаряхте ли с него, откакто си потегли от ЦСКА? Съжалява ли за нещо?

- След промяната не съм се чувал с него. Ще го потърся. Ние сме другари, няма мотиви за мусене. Така е във футбола, това е нашата специалност. Свикнал съм на сходни неща. Тръгваш, завършваш работата. Тръгваш си и отново по този начин. Понякога печелиш пет мача и те сменят. Така е във футбола. Понякога няма аргументи, въобще не очакваш, само че те сменят.

- Вашият другар Гриша Ганчев не ви ли предложи вие да станете треньор на тима?

- Не ми предложи, тъкмо тъй като ми е другар. В тази обстановка това не би било обикновено. Ел Маестро е роден в Сърбия, аз съм сърбин. Не съм пристигнал да го променям, а да му оказа помощ и го направих, колкото можах.

 ЦСКА - Етър 0:1 @@@

- А оставате ли съветник на Любо Пенев или единствено консултант на Гриша Ганчев?

- Зависи. За мен е чест да работя с Любо. Мисля, че има тематики, които да обсъждаме, по които да приказваме и да се съветваме. Полето за деяние е негово, играчите са негови, решенията са негови. Аз съм тук, в случай че мога да оказа помощ. Ако би трябвало може да вземем дружно решения. Важното е всичко да е наред.

- А не е ли риск една сходна промяна тъкмо преди началото на сезона? Идва треньор, който не е водил подготовка, не е правил селекция…

- Често треньорът не е в позицията да избира в кой миг да поеме тима. Нещата са сложени по този начин: Искаш ли? Не желая.

- Ако нещата са идеални, нов треньор не се кани.

- И това е правилно. Ако са идеални, не е нужен нов треньор. Ако всичко беше както би трябвало, Любо Пенев нямаше да се появи.
 ЦСКА - Етър 0:1 @@@

- Колкото и години да минават изглеждате все по този начин пресен. Свикнахте ли с работата в ЦСКА, с ситуацията в Борисовата градина?

- Имам доста другари в България. И измежду левскарите, и измежду цесекарите. Чест за мен е, че имах опцията да работя в огромен клуб като Левски. А в този момент и да оказвам помощ по някакъв метод и на различен огромен клуб като ЦСКА, който също доста оценявам.

 Локо Гражданско отделение - Левски @@@

- Сега излизат на напред във времето и проблеми в Левски. Вие сякаш пръв се сблъскахте с някои отрицателни неща. Не се разделихте по най-хубавия метод. Разкажете нещо за този интервал.

- В другите ми интервали в Левски имах положителни хора към себе си. Сещам се за починалия Владимир Грашнов. И доста други, дано не ги загатвам. Беше същинско наслаждение да се работи с тях. При последния ми престой в клуба ме докара някогашния ми футболист Гонзо, който по това време беше шеф. Бях горделив още веднъж да съм част от Левски. Но усетих неприятна атмосфера към себе си, нещо, което не е обикновено. Да побеждаваш, да си преди всичко, да имаш доста победи и всеки ден да четеш в медиите, че те сменят. Аз не претърпявам рецензията, най-малко не по този метод. По-добре е всичко да се каже в очите. Размислих и подадох оставката си на господин Русев два-три пъти. Той отхвърляше да я одобри. Но обичам клуба и за мен е чест, че съм работил в Левски.

 Нефтохимик - Левски 1:2 @@@

- Приятел сте с Наско Сираков. Какво си говорите като се видите?

- Заедно с Наско Сираков спечелихме и купата, и шампионата с Левски. Имахме положителни мачове в Европа. Изхвърлихме Хайдук, Сараево, изправихме се против Ювентус, който беше страховит тим. Вкъщи загубихме с 1:3, а там завършихме 1:1. Имаше и загуби, само че и победи и положителни мачове. За мен е неточност Наско Сираков през днешния ден да не е в Левски, да не е в клуба към този момент 10 години. А толкоз години Левски не е спечелил нищо. Ако аз не съм прав, то статистиката приказва кой какво е постигнал и какво не е. Ние в действителност сме положителни другари, неведнъж излизаме на вечеря да пийнем узо и беседваме за футбол. Той схваща футбола и има инстинкт по какъв начин да се провежда тима. Във футбола не е значим един състезател, не са значими и двама, не и трима. Важен е тимът. Важно е тези 11 на терена и общо 28 да бъдат тим. Не просто хора, които се събират дружно, а такива, които се борят за нещо дружно. Атмосферата в един тим, дисциплината и още доста фактори са може би по-важни за триумфа от качествата на играчите. Наско знае това, постоянно играе с футболистите, майтапи се с тях. Щастлив съм, че го познавам и е мой другар.

 ЦСКА - Етър 0:1 @@@

- Наскоро се появи една ваша фотография с Димитър Пенев. С него по какъв начин си прекарвате?

- Той е талант, който хората и в Сърбия познават по системата 4-4-2. Разбира се, той е огромен треньор. И то съгласно статистиката, която е точна просвета. Постигна нещо огромно, най-големият триумф в историята на българския народен тим - четвърто място в света. Винаги съм подготвен да му смъква шапка, да го поздравя, да си поговорим. Радвам се, че е здрав и е още тук.

- Европейски първенец с четвърти в света - една хубава композиция! Но по кое време ще спре хегемонията на Лудогорец?

- Литекс, който в този момент е във втора лига и към този момент не е оня клуб, има положителен баланс против Лудогорец. Ако отново се срещнат тези тимове, евентуално някой от трите би станал първенец. Лудогорец е тим, който в последните шест-седем години демонстрира първокласен футбол. Там се заплащат положителни заплати, а и в Европа бяха реализирани някои положителни резултати. Ако това продължи още шест-седем години, няма да е добре за футбола. Не е хубаво някой да е непрекъснато първенец. Първенството не е забавно даже когато има два тима в борба за купата, даже три клуба. Интересно е, когато са четири-пет, тогава футболът е атрактивен. Един ден по силата на събитията и на това ще бъде комплициран край.

- Всяко начало си има и край, по този начин ли?

- Да, всяко начало има край.

- Трансферът на Десподов по какъв начин ще го коментирате? На вярното място ли отиде това надарено момче?

- Мисля, че е на точното място, поисквам му да успее. Десподов е положително момче, с темперамент е. За да си добър футболист, ти би трябвало темперамент и гений. Спомням си го преди три-четири години, когато беше още дребен. Гледах го и споделях, че може да стане огромен състезател. Може да играе и десен нападател, и десен бранител. Може да навлезе във вътрешността в терена. Предрекох му бъдещето и това се случи. Хубаво е, че беше продаден за сума, каквато в скоро време не е плащана за състезател от българското състезание.

- Кой обаче ще замести Десподов в ЦСКА?

- Има положителни футболисти - млади, надарени. Селекцията в никакъв случай не стопира, трае цяла година. Непрекъснато се следят играчи. Има трима-четирима, които са претенденти за този пост - дясно и ляво. Със сигурност ще намерим.

- Каква е истината за двамата играчи от Руанда?

- Няма двама, един е.

- В пресата са двама. Един е, но коствал колкото двама.

- Един пристигна. Той е на 22 години и към този момент доста години е в националния тим. Тъй като бяхме в Испания, не е упражнявал с нас, а с Литекс. В ЦСКА обаче няма численост. Ще забележим какво ще стане. Може да остане в Литекс или да отиде в тим от Първа лига.
 ЦСКА - Етър 0:1 @@@

- Трябваше ли Мауридес да бъде продаден и изобщо какво мислите за него като футболист?

- Гледал съм го малко. Той е типичният централен нападател - висок, играе добре и с глава. Здрав е, добър в единоборствата. Може да задържи топката, да продължи офанзивата. Такива централни нападатели се търсят и той може да бъде продаден.

- Какво отношение усещате тук от почитатели на ЦСКА, от чиновници и промени ли се с нещо отношението от синия лагер? Усещате ли? Пътувате доста.

- Що се отнася до синия лагер, то те са ми ядосани. Но не се влия, тъй като съм тук. Мисля, че възможностите ни тази година са налице - към момента сме в битката и за купата, и за купата. Нека бъда непретенциозен. Ако спечелим купата, ще е доста хубаво. Ще сме щастливи. Да не приказваме за шампионата. Спечелим ли го, ще е най-големият триумф.
 ЦСКА - Етър 0:1 @@@

- А има ли хора, които споделят, че това е професионално, откакто Фиго на върха на класата си мина от Барселона в Реал, Гиби Искренов от Левски в ЦСКА? Ред е на прехвърлянето на Люпко Петрович от Левски в ЦСКА.

- Различни са нещата. Мой другар от Сърбия беше треньор на Атлетико (Мадрид), Реал (Мадрид), Барселона. Трите най-големи клуба. Удовлетворение е човек да е бил треньор на трите най-големи клуба в Испания. Защо пък аз да не съм на трите най-големи в България!

- Футболът явно ви зарежда. Докога? Мислили ли сте, че ще се занимавате с тази обичана за вас тематика?

- Футболът е знамение. Губя се, когато се захвана с нещо друго. И самичък себе си запитвам за какво го върша, откакто цялостен живот единствено от футбол разбирам. Затова и мисля, че когато треньорът спре да следи играта - по какъв начин се развива, какво е по-лошо от преди и в какво е доста по-добър, и спре да учи, към този момент не е треньор. А аз към момента изучавам.

 ЦСКА - Етър 0:1 @@@

- За какъв брой време взимате дистанцията Белград - София, София - Белград?

- За три и половина часа.
Снимки: Булфото Снимки: Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР