Големият концерт от кампанията Да се изправим в защита на

...
Големият концерт от кампанията Да се изправим в защита на
Коментари Харесай

Благотворителният концерт Да се изправим в защита на Украйна събра над 9 милиарда евро

Големият концерт от акцията " Да се надигнем в отбрана на Украйна ", който Българска национална телевизия предава онлайн през днешния ден от Варшава събра 9 милиарда и 100 милиона евро. Плюс спомагателни един милиард евро от Европейската банка за възобновяване и развиване в помощ на украинските бежанци. Включиха се държавни управления от целия свят, интернационалните компании и международни звезди като Боно, Мадона, Елтън Джон и доста други.

На 26 март президентът Зеленски насочи апел към света да сплоти старания в поддръжка на Украйна. В отговор Европейската комисия, държавното управление на Канада и интернационалната организация " Гражданин на света " започнаха световна акция за събиране на средства под мотото " Да се надигнем в отбрана на Украйна ".

В знак на самопризнание към Полша, която до момента е дала заслон на над 3,5 милиона бежанци от общо над четири милиона напуснали Украйна, кулминационната точка на акцията беше през днешния ден във Варшава.

" Бих желала да благодаря на жителите, на многото хора, които отвориха сърцата и домовете си, с цел да посрещнат украински бежанци. Защото те знаят и се надяват - един ден, в случай че те самите се нуждаят от помощ, някой също да отвори домовете и сърцата си за тях, както те постъпват през днешния ден ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

" Благодаря на всички, които подариха за акцията. Вашите старания избавят животи ", добави министър председателят на Канада Джъстин Трюдо.

От събраните 9,1 милиарда евро 1,8 милиарда евро ще отидат за вътрешно разселени лица в Украйна и 7,3 милиарда евро за бежанците в страните членки на Европейския съюз и в Молдова.

В международната акция се включиха всички страни от Европейски Съюз, Канада, Съединени американски щати, Англия, Австралия, Щвейцария, Норвегия, Япония, Катар, Бахрейн, интернационалните компании, както и международни звезди като Опра Уинфри, Лени
Кравиц, U2, Монескин и доста други. Събитието приключи с емблематичната ария на мечтателя Джон Ленън, изпълнена от сина му Джулиън.

Вижте още в директното включване на Десислава Апостолова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР