Големият ден настъпи - ЦСКА се прощава със своя легендарен

...
Големият ден настъпи - ЦСКА се прощава със своя легендарен
Коментари Харесай

ЦСКА играе за последно на тази Българска армия

Големият ден настъпи - ЦСКА се прости със своя именит стадион " Българска войска " в този й тип. Съоръжението ще одобри финален мач преди да започват дълго чаканите реконструкции, с цел да може столичният гранд да се снабди с съвременно украшение, каквото приляга на клуба. Съперник на столичния гранд пък е Лудогорец - най-отявления противник през последните 10 години.

А именитите дуели, играни на " Армията " през цялото това време са безчет. Е, ясно е, че огромна част от огромните европобеди са на " Васил Левски " поради потенциала, само че и на прилежащия до него стадион са падали съществени колоси. За първи път ЦСКА приема евродуел на " Армията " на 13 октомври 1965 година против ирландския " Лимерик ". Знаково е, че при успеха с 2:0 гола вкарва едно от най-великите имена в историята - Иван Колев в 53-ата минута. На идната година за първи път ЦСКА играе в шампионата на първенците на своя стадион. И по пътя до епичните три полуфинала против " Интер " вкъщи бие " Слиема " (4:0), " Олимпиакос " (3:1), " Гулник " (4:0) и " Линфийлд " (1:0).

Три са евромачовете, които спорят за №1 в историята на арената. Ще ги изредим хронологично. На 3 октомври 1984 година ЦСКА отстранява " Монако " с 2:1 за Купата на УЕФА с попадения на Стойчо Младенов и Радослав Здравков. Вторият е четвъртфиналът за КНК против " Рода " - 2:1 през 1989 година В него Емил Костадинов вкара фамозно със задна ножица отвън наказателното поле, а Христо Стоичков добави втория гол. Другият двубой е успеха с 1:0 над " Байер " (Леверкузен) на 29 август 2005 година с попадение на мароканеца Мурад Хидиуед. Тогава ЦСКА стана първият в историята български отбор, влезнал в групите на евротурнир - в тази ситуация Купата на УЕФА. Друг огромен успех е разгромът на превръщащия се към този момент в еврогранд " Шахтьор " (Донецк) - 3:0 през 2001 година На " Армията " глава е преклонявал и великият " Ювентус " - 3:2, макар че по-късно резултатът бе анолиран.

Този стадион има своята история, а всеки последовател пази не един безценен спомен от славна победа. Но като всичко живота и това има край, само че той е за положително. ЦСКА има потребност да мине на последващо равнище, а то включва оборудване, с което клубът да се гордее. Старата " Армия " си отива, с цел да пристигна новата, а на нея занапред ще се написа доста история.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР