Големият ден на вота в Германия е днес. Кой ще

...
Големият ден на вота в Германия е днес. Кой ще
Коментари Харесай

Вотът в Германия: Олаф Шолц и Армин Лашет имат много близки резултати

Големият ден на вота в Германия е през днешния ден. Кой ще застане отпред на най-голямата стопанска система в Европа и за какво тези избори са най-непредвидимите до момента?

Нощта наподобява ще е дълга, тъй като двамата водещи претенденти имат доста близки резултати. Ерата Меркел обаче може и да продължи, тъй като Армин Лашет от консерваторите в последните минути наподобява изпреварва със напълно малко социалдемократа Олаф Шолц. Тази минимална преднина е единствено съгласно някои социологически организации. Консервативният блок на Меркел и социалдемократите получават по към 25 на 100 от гласовете, сочат екзитполовете.

Друга от организациите оповестява, че социалдемократите водят с 2% пред консерваторите пред партията на Ангела Меркел. Борбата е извънредно оспорвана. Все още не може да се каже коя от двете партии ще бъде първа политическа мощ. Тенденцията е обаче, че партията на Меркел губи от поддръжката си спрямо предишните избори, а социалдемократите печелят повече последователи. Армин Лашет от консерваторите сподели, че съжалява за резултатите, само че е подготвен да сформира държавно управление.

Избирателната интензивност се очакваше да бъде ниска, само че германците въпреки всичко излязоха да гласоподават и може би ще бъде над 70%.

Пандемията от Ковид остави своя отпечатък върху изборите в Германия.
Тази година се чакат рекорден брой дали своят вот по пощата. Дори Ангела
Меркел избра да гласоподава по този начин, вместо да отиде до изборната си секция
в Берлин.

Оттеглянето на Меркел от политическата сцена също се отразява на
желанието на хората да отидат до урните. През последните дни медии и
политици настоятелно приканват германците да гласоподават.

" Германия има избор. 60 милиона гласоподаватели през днешния ден ще решат какъв да бъде съставът на идващия парламент ", сподели президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

Германските социалдемократи се надяват след 16 години още веднъж да имат собствен канцлер - Олаф Шолц.

" Днес времето е хубаво, това е добър знак. Надявам се допустимо най-вече жители да гласоподават и да създадат по този начин, че Социалдемократическата партия да получи мощен резултат, а аз да бъда идващият канцлер на Германия ", съобщи Шолц.

Наследникът на Меркел в Християндемократическия съюз Армин Лашет прикани германците да гласоподават и да не позволен след изборите страната да се ръководи от лява коалиция сред социалдемократи, зелени и левицата.

" Да, всички считаме, че това са доста значими федерални избори. Федерални избори, които ще дефинират посоката на Германия през идващите години. И по тази причина всеки глас е значим. И по тази причина аз уповавам се всеки да употребява правото си на глас и да отиде на избори, с цел да могат демократите в последна сметка да сформират ново държавно управление ", съобщи Лашет.

За част от германците акцията е била скучна - съсредоточена върху
персони, а не върху контретни политики. Други чакат още по-категорични дейности в битката с климатичните промени.

" Най-важната тематика - климатичните политики - беше фокус в акцията, само че въпреки всичко чакам повече конкретика и изясненост какво съответен претендент счита да прави в бъдеще ", разяснява Бенедикт Рюдесхайм.

Освен депутати в Бундестага, берлинчани избираха през днешния ден и бъдещия си
ръководещ кмет. А хиляди други участваха в обичайния маратон на
града.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР