Големият бароков композитор Георг Фридрих Хендел е роден в Хале,

...
Големият бароков композитор Георг Фридрих Хендел е роден в Хале,
Коментари Харесай

На 14 април 1759 година умира Георг Фридрих Хендел

Големият бароков композитор Георг Фридрих Хендел е роден в Хале, Германия, само че през 1710 година, единствено на 25, отпътува за Лондон и с дребни спирания живее там чак до гибелта си. Затова англичани го възприемат като „ собствен композитор ”. Лондонският интервал е и най-продуктивният в творчеството му – точно там основава своя шедьовър, ораторията „ Месия “, както и “Музика на водата ”. Дори става гражданин на английската корона на 22 януари 1727. Когато на 14 април 1759 година умира в лондонското си жилище, той е на 74 години – напреднала възраст за онази ера.

Хендел обичал да повтаря: „ Човек би трябвало да научи, каквото има за учене, а след това да следва личния си път “.

Музикалният талант Лудвиг ван Бетовен му отдава високо самопризнание, като споделя за него:  „ Хендел е най-великият композитор, живял в миналото. Бих желал да сведа глава и да падам на колене пред гроба му “.

Мнозина други споделят мнението му и не крият възхищението си пред този музикален талант.

Крал Джордж III го удостоява с извънредно самопризнание и като се прекланя пред гения на Хендел, го назовава „ Шекспир на музиката. "

Джордж Бърнард Шоу разяснява, че „ Хендел е не просто композитор на Англия: той е институция. Нещо повече – той е свещена институция. "

Дори самият Моцарт отбелязал един път: „ Хендел умее по-добре от всички нас да основава резултати – когато изиска, удря като мълния! “

Цветелина Велчева

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР