Големият балкански композитор Горан Брегович ще представи новия си спектакъл

...
Големият балкански композитор Горан Брегович ще представи новия си спектакъл
Коментари Харесай

Скоро в Пловдив: Брегович събира изпълнители от три различни религии

Големият балкански композитор Горан Брегович ще показа новия си театър „ Три писма от Сараево ” на 28 септември на Античния спектакъл в Пловдив, написа PlovdivTime.bg.

Музикалният план е въодушевен от една история:
„ Възрастен евреин стои пред Стената на рева, молейки се. Журналист на CNN се доближава към него и го пита: " Ти се молиш тук всеки ден в продължение на 40 години, защо се молиш? " Той дава отговор: " Моля се за мир сред християни, евреи и мюсюлмани. Моля се омразата и войната да свършат. Моля се децата ни да пораснат и да станат виновни хора, които обичат съседите си. " “И какво ти донесе молитвата, по какъв начин се чувстваш след 40 години молитва?” “Чувствам се като че ли приказвам със стена.”
В плана вземат участие многочислени и разностранни актьори с друг музикален и културен генезис като Bebe, Riff Cohen, Rachid Taha и Asaf Avidan.
" Исках да поканя и събера музиканти от разнообразни области, култури и общности. Всички те дадоха цялото си сърце за този запис ", акцентира Брегович.
Новият план е въодушевен от три религии и другите стилове на свирене на цигулка във всяка от тях - типичен, клезмер и ориенталски. Обединявайки християнските, еврейските и мюсюлманските музикални обичаи, " Три писма от Сараево " изпраща посланието за мир, схващане на разликите, трансформирайки ги в музика, звучаща красиво единствено обединена.
Новият план е празник на културните разлики и единството - посланието, което Брегович изпраща с композициите си. Докато предходният му план се бори против дискриминирането на малцинствата и отбелязва техния принос към интернационалната просвета, новият " Три писма от Сараево " е въодушевен от родния му град, който на преносно равнище съставлява културното и религиозно разнообразие. Сараево е по едно и също време метафора за умерено общуване сред разнообразни култури и религии, само че и знак на терора и омразата.
" Изглежда явно, че в работната му стратегия Бог не ни е инструктирал по какъв начин да живеем дружно и че ние би трябвало да намерим сами метод ", счита Брегович.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР