Големият български писател, драматург и поет Стефан Цанев бе удостоен

...
Големият български писател, драматург и поет Стефан Цанев бе удостоен
Коментари Харесай

Стефан Цанев бе удостоен с плакет на областния управител на Русе

Големият български публицист, драматург и стихотворец Стефан Цанев бе почетен с плакет на регионалния шеф на Русе. Най-високото отличие в областта на културата, което може да бъде присъдено от управлението на Областната администрация, бе персонално връчено на Стефан Цанев от Анатоли Станев. Плакетът се дава за изключителния принос на писателя към българската просвета и обучение, както и за развиването на гражданското общество в страната. „ Горд съм, че Ви познавам. Вие сте образец за актуален будител, човек, който не остава безучастен към проблемите на хората в битката им за правдивост “, съобщи Станев. Двамата разговаряха и по редица тематики, касаещи съвремието. Според Цанев измежду най-важните свободи в живота на човек остава точно опцията той да споделя мнението си свободно. Понастоящем Стефан Цанев работи върху седем театрални комедии, които най-вероятно до края на годината ще бъдат показани пред аудитория. Всяка от тях е с дълготрайност от към половин час, като тяхната тема е по-скоро алегорична.

Припомняме, че Стефан Цанев е роден на 7-и август 1936-а в русенското село Червена вода. Завършва с цялостно отличие и златен орден полукласическата гимназия в Русе, а по-късно публицистика в Софийския университет и драматургия в Московския киноинститут. Носител е на огромен брой литературни и културни награди, измежду които премията за лирика Пеньо Пенев (1988), премията за детска литература П. Р. Славейков (1992), националната литературна премия Иван Вазов (2004), медал Стара планина, І ст. – за повсеместен принос към българската просвета (2006), националната премия Христо Г. Данов за повсеместен принос в българската литература (2011), премията Икар за извънреден принос към българския спектакъл (2019).

Творчеството му е превеждано на множеството европейски езици, а също и на китайски, монголски и арабски, а някои от пиесите му са неведнъж поставяни и в чужбина. Целият креативен път на Цанев минава под знака на трайна читателска и зрителска обич, само че това напълно не значи, че пътят, който извървява е бил лек. Не малко негови творби по времето на социализма биват цензурирани и даже забранявани.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР