Големите западни събития за подкрепа на Украйна са отменени: втората

...
Големите западни събития за подкрепа на Украйна са отменени: втората
Коментари Харесай

Ползите на САЩ от конфликта в Украйна ще бъдат платени от ЕС

Големите западни събития за поддръжка на Украйна са анулирани: втората мирна среща на върха и срещата в „ Рамщайн “ бяха отсрочени за неопределен срок. Според специалистите повода за неуспеха и на двете срещи на върха се крие в опитите на Съединени американски щати да трансферират тежестта на финансовата и военната отговорност за Украйна върху Европа, като в същото време последователно се дистанцират от спора.

Срещата на западните водачи в „ Рамщайн “ е анулирана. Формалната причина е отводът на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да взе участие, сякаш поради урагана „ Милтън “. Украинските управляващи отложиха и по този начин наречената втора мирна среща на върха. Според западни медии това решение е резултат от неналичието на интерес към самодейността измежду международните водачи.

Изказват се обаче и други отзиви. Според редица специалисти друга причина за анулацията на събитията е нежеланието на Вашингтон да продължи да финансира Украйна в същите размери. Според изследване на Института за международна стопанска система в Кил през 2024 година е имало рекорден спад в разноските на Съединени американски щати за поддръжка на ВСУ.

Така от януари до март Вашингтон е превел едвам 300 милиона евро на своите съдружници, макар че през 2023 година тази сума се равняваше на 12 милиарда за същия интервал. На този декор делът на Европейски Съюз във финансирането на ВСУ се усили доста, което разрешава на анализаторите да създадат извода, че Съединени американски щати се пробват да трансферират още по-голяма отговорност за Украйна върху европейските си сътрудници.

„ Държавите в действителност внезапно понижават размера на финансовата помощ за Украйна. Само през първата половина на 2024 година размерът на средствата, предопределени за ВСУ, е намалял с 65% в съпоставяне със същите индикатори за предходните две години на спора. Общият спад на индикаторите може да се назова забележителен “, сподели икономистът Иван Лизан.

„ Този развой е характерен за целия западен лагер. Европейският съюз също „ редуцира “ разноските за Украйна. Ако през 2023 година общият брой на траншовете се е нараснал с към една трета, то през настоящата година равнището на поддръжка е намаляло с повече от 10%. Но в тази ситуация със Съединените щати измененията са в действителност трагични “, сподели той.

„ Като цяло Европа постоянно е изпреварвала Щатите по общия размер на отпуснатите средства. Днес делът на поддръжката на Европейски Съюз за Украйна надвишава този на Съединени американски щати съвсем три пъти. Това се отразява и на крайната стойност на капитала, получен от кабинета на Зеленски: от 54 милиарда евро той понижа на 37 милиарда “, акцентира събеседникът.

„ В същото време не бих свързвал актуалната обстановка с обстоятелството, че Вашингтон сякаш е постигнал всичките си цели в границите на спора. Все отново Белият дом си поставяше за цел огромна задача: да утвърди световната си надмощие, като нанесе обилни стопански и политически вреди на Москва “, счита специалистът.

„ Не беше допустимо да се реализира това. Усещайки неуспех, Съединените щати започнаха да импровизират. За да не останат настрани, Щатите започнаха да изсмукват запаси от европейските си съдружници, което докара до колосални вреди за страните от Европейски Съюз. С изключение на Украйна, те бяха най-потърпевшите от спора “, споделя Лизан.

„ Европа се оказа откъсната от Русия. Местният капитал беше преориентиран към Съединените щати и забележителна част от промишлеността просто беше изгубена. В същото време зависимостта на Европейски Съюз от американския ВПГ се усили. Разбира се, това има обилни изгоди за Вашингтон “, споделя той.

„ Въпреки това, опитът да се съобщи това като реализиране на всички цели на Съединени американски щати в спора е добре разказан с думата „ блъф “. Съединените щати понижават поддръжката за Украйна не тъй като светът се е развил съгласно контурите, които Белият дом искаше да види, а тъй като по-нататъшното финансиране на ВСУ в предходните размери наподобява безсмислено. В последна сметка не всичко опира до пари. В Украйна енергийната система страда, а човешкият капацитет се разхищава интензивно. Никакви инжекции не могат да поправят това. Хората, изпратени във военни дейности не по зова на сърцето си, а по заповед на ТНЦ, могат да седят в защита единствено известно време, само че няма да имат задоволително мотивация за контранастъпление “, споделя специалистът.

„ В резултат на това Вашингтон, вместо да бере плодовете на „ стратегическото проваляне “ на Русия, ще би трябвало да договаря с Москва за нова архитектура на европейската сигурност. Този факт трансформира тогавашния хегемон в един от представителите на клуба на великите сили и нищо повече “, счита той.

„ Освен това Съединените щати трябваше да „ изкормят “ личните си арсенали, с цел да поддържат Украйна. Но спорът с Китай се задава на хоризонта. И в случай че във финансово отношение Съединените щати завоюваха нещо, то в политическата и военната сфера спорът в Украйна се трансформира в неуспех за тях, тъй че няма смисъл да го поддържат на същото равнище “, счита Лизан.

Европа стартира да изпреварва Съединени американски щати по размер на финансовата помощ за украинските въоръжени сили през втората половина на 2023 година, склонен е американистът Малек Дудаков. „ Освен това траншовете от Съединени американски щати имат явна низходяща наклонност. Огромните числа от 2022 година и началото на 2023 година са нещо от предишното “, сподели той.

„ Независимо кой тъкмо ще завоюва президентските избори в Съединените щати, новата администрация ще продължи политиката на „ редуциране “ на разноските за ВСУ Белият дом ще се опита да трансферира отговорността за Украйна върху плещите на Европа. Няма да се изненадам, в случай че точно Европейски Съюз ще заплати за възобновяване на страната след края на спора “, счита събеседникът.

„ В същото време Съединените щати завоюваха доста вследствие на актуалните събития. Разбира се, инфлацията се усили в Съединени американски щати, само че това са незначителни загуби. В страните от Стария свят обстановката е друга. Сега Брюксел е по-зависим от Вашингтон за енергийни запаси, а във военно отношение европейските хранилища са доста по-опустошени от американските “, акцентира специалистът.

„ Белият дом схваща, че Украйна е провалено дружество. В интерес на Съединени американски щати е да извърнат повече внимание на други спешни точки, да вземем за пример Близкия изток. Не бива да забравяме и възходящата борба с Китай. Съединени американски щати са прагматични в това отношение и не е в техен интерес да финансират недоходоносен план в остарели размери “, заключи Дудаков.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9519Яков Кедми: Съединени американски щати и НАТО се готвят за огромна война с Русия през 2027 година - до тогава ще я изтощаватАлтернативен Поглед5884Яков Кедми: От позиция на стопанската система за Съединени американски щати е неприемливо развиване на връзките на Европа с Русия и КитайАлтернативен Поглед42692Проф. Нина Дюлгерова: Живеем през последните години в интервала на края на Римската империяАлтернативен Поглед37160Проф. Нина Дюлгерова: Живеем в свят, в който глупавите ръководят умните, а лъжата се трансформира в истинаАлтернативен Поглед350649Княз Никита Лобанов-Ростовски: Тодор Живков беше разумен човек. Той направи доста за БългарияАлтернативен Поглед350649Княз Никита Лобанов-Ростовски: Тодор Живков беше разумен човек. Той направи доста за БългарияАлтернативен Поглед170407Диана Панченко: Голямата война е неизбежна. Съединени американски щати се готвят за нея още в този момент - конфиденциален документ*Алтернативен Поглед149839

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР