Големите ученици да се изследват сами за коронавирус с проби

...
Големите ученици да се изследват сами за коронавирус с проби
Коментари Харесай

Как ще се тестват големите ученици, за да се върнат в клас?

Големите възпитаници да се изследват сами за ковид с проби от носа – това се разисква в министерство на образованието. Кога ще се върнат в класните стаи?

Към момента не може да се каже дата, на която 5-12 клас ще се върнат в учебно заведение. Всичко зависи от това по кое време ще бъдат доставени безплатните проби, което за момента е най-големият проблем.

Повече от час проственият министър през днешния ден отговаряше на въпроси за жители в изявление, предавано в обществените мрежи. Той съобщи, че концепцията държавните и общинските учебни заведения да заплащат тестванията на огромните възпитаници отпада, за частните - разискването продължава.

Образователният министър съобщи, че досега са поръчани над 3 млн. теста, само че от тях в склада в село Лозен са пристигнали 851 000.

„ Имаме проби 1-4 клас до края на идната седмица обезпечени, средства - до Коледната почивка, огромният проблем е по кое време ще получим проби за по-големите “, споделя Денков.

Тестването на учениците ще бъде спряно, когато заболеваемостта в региона, в която живеят, спадне под 250 на 100 000.

Заради риска от неравнопоставеност сред учебните заведения и поради несъгласие от обществени партьори държавните и общинските учебни заведения няма да заплащат тестванията на огромните си възпитаници.

За да се облекчи казусът с доставките се разисква вид по-големите възпитаници да употребяват различен вид тест, при който сами си взимат проба от носа.
Вече има към 6% имунизирани деца и към 4% преболедували, както и над 45% имунизирани учители.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР