Големите софтуерни компании вече не са специализирани само в създаването

...
Големите софтуерни компании вече не са специализирани само в създаването
Коментари Харесай

Amazon започва да произвежда свои чипове за облачната си платформа

Големите софтуерни компании към този момент не са профилирани единствено в основаването на програмен продукт, а се насочват и към производството на чипове. Последното доказателство за тази наклонност идва от Amazon. Компанията разгласи в понеделник, че нейната облачна дивизия е основала свои лични чипове за зареждане на уеб уеб страниците на клиентите на облачната си платформа и останалите ѝ услуги. Чиповете, наречени Graviton, са построени на база същата технология, която зарежда смарт телефоните и таблетите. Този метод е постоянно обсъждан в облачната промишленост, само че в никакъв случай не е тестван в огромен мащаб.

Изненадващият ход на Amazon е в отговор на напъните на Гугъл да сътвори свои лични чипове, с цел да зареди логаритмите си за изкуствен интелект, които се извършват в центровете за данни, отдавани чартърен на потребителите на облачната инфраструктура на компанията. От Amazon разясняват, че са се заели със комплицираната задача по дизайна на лични чипове, с цел да интегрират по-добре софтуера и хардуера в своите великански центрове за данни, което би им разрешило да оферират нови, по-евтини услуги.



“Това не е допустимо с чипове, създадени от Intel или AMD, които са предопределени за облекчаване на потребностите на доста разнородни клиенти”, изяснява Мат Гърман, вицепрезидент, зает с този план на Amazon, и прибавя: " Можем да създадем някои доста характерни неща, които да подсигуряват, че процесорът работи доста по-ефективно в нашата среда, което ще докара до по-ниски разноски. Клиентите, които имат ранен достъп до сървъри, задвижвани от Graviton, понижават разноските си за някои услуги съвсем наполовина”.

Въпреки че Amazon е най-известна със своя онлайн магазин, множеството от облагите на компанията идват облачната ѝ дивизия - Amazon Web Services (AWS). Тя печели пари посредством отдаване чартърен на изчислителна мощ и размери за предпазване на други компании и държавни организации.

По думите на Гарман към този момент има клиенти, които са икономисали 45% от разноските си, прехвърляйки към новите сървъри.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР