Големите работодателски организации у нас, претендиращи да представляват и защитават

...
Големите работодателски организации у нас, претендиращи да представляват и защитават
Коментари Харесай

Бизнесът се сниши пред държавната преса над оръжейни заводи

Големите работодателски организации у нас, претендиращи да съставляват и пазят ползите на бизнеса, съмнително мълчат за продължаващата седмици наред драма с частните оръжейни компании " Емко " и " Дунарит ". Двете сдружения са подложени на нещо като обществена екзекуция, в която страната е впрегнала цялата си институционална мощност. Крайната цел, декларирана от държавното управление, е одържавяването на " Дунарит ", което очевидно би трябвало да стане през " натрупа " на " Емко ". Министерство на вътрешните работи, междуведомственият съвет за ВПК към Министерски съвет, Министерството на стопанската система, държавният оръжеен търговец " Кинтекс ", синдиците на КТБ са единствено част от институциите, ангажирани да обезпечат задачата, без да броим прокуратурата, която извършва своята част от проекта. С прокурорски обвинявания, непрекъснати инспекции, блокиране на лиценза за импорт и експорт на продукция, повреждане на търговски покупко-продажби и даже запориране на сметки, страната прави опити да лиши " Емко " от финансовата опция да придобие " Дунарит ". Паралелно притежаваната от Министерството на стопанската система " Държавна консолидационна компания " стремително изкупува в непрозрачни търгове на синдиците на КТБ задължения на " Дунарит " към банкрутиралата банка, с цел да може посредством тези вземания да претендира за акциите на предприятието.

Действията на страната предизвикаха митинги на работещите в " Емко ", в това число пред Народното събрание, само че и двете оръжейни предприятия бяха лишени от поддръжката на бизнес организациите.

Три от четирите работодателски организации, които съставляват бизнеса в националния съвет за тристранно съдействие, отхвърлиха да изкажат пред Mediapool мнение по въпросите на " Дунарит " и " Емко ". Единствено изпълнителният ръководител на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев " дръзна " да изрази позиция. Той разкритикува дейностите на страната и намесата на политиците в чисто търговски връзки, което съгласно него цели преразпределяне на огромните финансови потоци в оръжейната промишленост.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) обясниха пред Mediapool, че те, дружно с Асоциацията индустриалния капитал в България (АИКБ), били решили да излязат с обща позиция по случая. Затова и препратиха за мнение към Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). От там обаче обявиха, че към момента не разполагали с задоволително информация по въпросите и не желали реакцията им да се употребява политически. Правели се разбори и към този момент нямало да се излиза с публично мнение. Дали и по кое време може да се чака такова, от АОБР не пожелаха да кажат.

Мълчанието на бизнес организациите по случай, в който страната намерено нападна частни печеливши компании, лишава им бизнес и по този метод разклаща цялата оръжейна промишленост у нас и компрометира имиджа й на непознатите пазари, единствено удостовери думите на Божидар Данев, че " има ъндърграунд връзки в стопанската система ".

" Не виждам мястото на политиците в търговски разногласия, които би трябвало да се вземат решение на други места ", сподели ръководителят на БСК по отношение на акцията на страната по изкупуване на задължения на " Дунарит " и прекратяването на контракти на " Емко " с държавния търговец " Кинтекс " с претекст, че спреният лиценз заплашва негова пратка и разпореди поръчката на ВМЗ-Сопот. Според Данев е проблем, че политиците се намесват в браншове, където се осъществят огромни финансови потоци и дейностите на страната против " Емко " и " Дунарит " не са първият път, в който бизнесът става очевидец на опит за преразпределяне на финансовите потоци. Той даде за образец пазара на горивата, на зърно, а в този момент и на оръжия.

По думите му цялата обстановка към двата оръжейни завода демонстрира съществуването на ъндърграунд връзки в стопанската система. Попитан по какъв начин този скандал ще се отрази върху капиталовия и бизнес климата в страната, Данев съобщи, че " капиталовият климат у нас няма накъде повече да се утежнява ".

" Инвестициите са от заеми, капиталообразуването е спаднало, вътрешните и непознатите вложения са се сринали. Икономическият растеж е с помощта на външни фактори. Най-вече на спада с 50 % на цените на горивата, което усъвършенства значително комерсиалния баланс на страната. Както и на големия финансов запас, изпращан от българските емигранти, и на растежа на туристите, за което обаче страната ни няма грам принос, а се дължи на отлива от прилежащите страни ", уточни ръководителят на БСК.

Политическите партии също не са излезли с позиция за протичащото се. Само от Българска социалистическа партия одобриха в Народното събрание служащите от " Емко " при митинга им против опитите на страната да " избавя " частните оръжейни компании. Социалистите предизвикаха чуване на икономическия министър Емил Караниколов по проблема, което е планувано за сряда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР