Големите промени в сектор „Земеделие могат да дойдат от следващата

...
Големите промени в сектор „Земеделие могат да дойдат от следващата
Коментари Харесай

Иван Христанов: Нямаме много възможности да намаляваме сроковете

Големите промени в бранш „ Земеделие " могат да дойдат от идната година, когато влезе в деяние новият стратегически проект. Дотогава би трябвало да създадем мостово финансиране за производителите, тъй че те да могат да устоят и да преминат необезпокоявани интервала с КОВИД рецесията и рецесията с войната в Украйна. Това сподели заместник-министърът на земеделието Иван Христанов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Отпусканата поради пандемията помощ през е била удвоена по отношение на предходната година, уточни той - от 72 на 143 милиона лв.. „ Надяваме се да съкратим периода за култивиране на заявките, тъй че да стартираме да изплащаме по-бързо. Април месец предстоят и директни заплащания по първи дирек в размер на към 500 милиона ", съобщи Христанов.

По думите му с Министерството на финансите при започване на идната седмица се чака да бъде приключена още една спомагателна мярка в помощ на бранша.

„ Упреците към нас са най-много във връзка с това какъв брой бързо се управляват процесите. Истината обаче е, че ние нямаме доста благоприятни условия да понижаваме периодите, защото има известия, след тях - удостоверение, следва и погашение на суми. Искания от вида „ през днешния ден или на следващия ден би трябвало да платим " са неизпълними, без значение какъв брой съпричастни сме ние ", сподели още Христанов.

Намаляването на Данък добавена стойност за съществени хранителни артикули е обсъждано и позицията на министерството е в интерес на това предложение. „ Заявяваната от министър Иванов позиция е, че би трябвало да се прегледа Данък добавена стойност на съответни артикули, тъй че в действителност да бъде омекотен бюджетът на производителите и те да поемат глътка въздух. Не би трябвало да забравяме и горчивия опит на някои сходни интервенции, които в края на краищата не доведоха до понижение на цените. Това е и най-голямото терзание на сътрудниците от Министерството на финансите ", съобщи Христанов.

Във връзка с идните Великденски празници се чака усилването на спекулата във всички посоки, изключително с най-търсените за празника артикули - яйца и агнешко месо, съобщи заместник-министърът. „ Колегите от Национална агенция за приходите потвърдиха, че те са готови да предотвратят сходни дейности. Сигурен съм, че в Министерството на стопанската система също са готови. Нашата работа е да влияем посредством БАБХ, заповедите са направени, в понеделник или вторник ще бъдат подписани ", съобщи той.

„ Потребителите, които желаят да поддържат българското земеделие, би трябвало да търсят синия щемпел, който разпознава българското произвеждане ", означи заместник-министърът на земеделието.

Относно изтеглянето на шоколадови яйца от пазара поради подозрение за салмонела, той разяснява, че се вършат непрекъснато осведомителни инспекции, тъй че търговците да знаят кои са въпросните партиди. „ Повечето от тях към този момент са изтеглени. Представители на веригите ни увериха, че всичко допустимо е направено. Съветвам и търговците, и потребителите да видят листата с партидите на уеб страницата на БАБХ и да се уверят, че нямат артикул от тях ", сподели Иван Христанов.

По думите му все още няма докладвани случаи на инфектирани, които вероятно биха имали връзка с проблема.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР