Големите печеливши от икономическия растеж в сектор индустрия са компании

...
Големите печеливши от икономическия растеж в сектор индустрия са компании
Коментари Харесай

Уникредит Булбанк очаква 4.4% ръст на БВП през 2018 г.

Големите печеливши от икономическия напредък в бранш промишленост са компании за преправка на метали, медицински и козметични артикули, произвеждане на части за коли.

© Велко Ангелов Още по тематиката
Бургас интензивно търси IT вложения

Това е една от областите, в която градът ще търси развиване, стана ясно на първото събитие от поредицата " Капитал Градове "
29 мар 2018
Разходите за труд нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на 2017 година

Това е вторият най-голям резултат в Европейски Съюз след Румъния, която резервира челната си позиция с годишно изменение от 14.3%.
17 мар 2018
Растежът на стопанската система остана под прогнозите на държавното управление

Икономиката е повишена с 3.6% през 2017 година, което е закъснение по отношение на миналата, когато беше 3.9%
7 мар 2018
Според Европейската комисия България към този момент не е с несъразмерни несъответствия

Заради положителната обстановка отпадат забележките към пазара на труда, а макар подобрението съществена тежест остава финансовият бранш
7 мар 2018 Пикът на българския стопански напредък към момента следва, предвиждат икономистите на Уникредит Булбанк. Според тях брутният вътрешен артикул (БВП) на страната ще се усили с 4.4% през тази година, след което леко ще се забави до 4.2% през 2019 година Експертите залагат на по-висок принос на вложенията по отношение на предходните две години, което е и повода за ускорението на общия ритъм. Домакинствата обаче ще продължат да играят ролята на съществена движеща мощ на стопанската система, главно поради по-високите заплати.

Очакванията на Уникредит Булбанк са най-оптимистични спрямо прогнозите за икономическият напредък през 2018 година на другите институции. За съпоставяне, Европейската комисия залага на ритъм от 3.7%, а Българска народна банка - на 4.2%, въпреки че оценката на банката е направена преди публикуването на годишните данни за предходната година, тъй че евентуално ще бъде ревизирана скоро.

Най-добрата година от рецесията насам

Според специалистите на Уникредит 2018 година може да се окаже " най-хубавата след-кризисна година за стопанската система ". Причината - дълго чаканото възобновяване на частните вложения е реалност и набира мощ. Докато предходната година износът и частното ползване бяха главните мотори на растежа, през интервала 2018 - 2019 година се чака вложенията да се причислят към другите два съставния елемент. Така да вземем за пример до момента в който през 2017 година покачването на брутното формиране на главен капитал беше 3.8%, през идващите две години специалистите залагат на темпове от надлежно 8% и 7.5%. Фактор за растежа ще бъдат както частните, по този начин и обществените капиталовложения.

Няколко бранша ще бъдат измежду огромните печеливши от икономическият напредък съгласно разбора на групата. Строителството да вземем за пример се чака да бъде подкрепено от по-силното търсене на административни здания, логистични и туристически услуги. В преработващата индустрия пък индустриалният си потенциал ще усилват компании в секторите за преправка на метали, медицински и козметични артикули, произвеждане на части за коли.

Заплатите ще продължат да порастват

Според анализаторите през 2017 година заетостта в страната е достигнала най-високата си точка. В резултат основаването на нови работни места ще се забави, защото свободните хора, които могат да ги заемат, понижават. Недостигът на работна мощ ще продължи да движи растежа на заплатите, само че съгласно прогнозата темпът ще се забави - от 9.8% през 2017 година до 7.5% и 7% през идващите две години. Така потреблението ще нараства повече поради заплатите, а не толкоз в резултат на увеличаващата се претовареност.

Растежът на заплатите стартира най-вече в браншове, които употребяват нискоквалифициран труд, само че последователно се популяризира и до останалата част от стопанската система. А това може да провокира структурни промени, означават специалистите. Така да вземем за пример фирмите могат да се насочат към технологии, които изискват по-малко служащи и повече капитал. Друг вид е компаниите да концентрират повече чиновници към браншове с по-висока добавена стойност.

" Трябва да се има поради, че сходни процеси не постоянно протичат безпрепятствено и при избрани условия могат да бъдат придружени от краткотрайно увеличение на нормата на безработица, което е и една от аргументите, да сме по-предпазливи в нашите оценки за вероятността пред растежа на стопанската система в средносрочен проект ", приключва анализът.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР