Големите нехранителни вериги настояват да им разрешат да отворят на

...
Големите нехранителни вериги настояват да им разрешат да отворят на
Коментари Харесай

Търговските нехранителни вериги настояват да отворят на 12 април. Готови са за гражданско неподчинение

Големите нехранителни вериги упорстват да им разрешат да отворят на 12 април. В противоположен случай са подготвени дори на гражданско непокорство. Това се споделя в отворено писмо до премиера, министрите и Националният действен щаб от името на  Техномаркет, Технополис, Зора, Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Мебели Виденов, Jysk, SportDepot.  

Припомняме, че поради възходящия брой новозаразени с ковид, здравният министър постанови със заповед да се преустановят визитите на клиенти в магазините с чиста комерсиална повърхност над 300 кв. м, предлагащи нехранителни артикули. Засегнатите вериги обаче оповестиха, че твърдо се противопоставят на продължаващата неравнопоставеност по отношение на тяхната активност.

" Считаме, че в комерсиалните обекти с повърхност над 300 кв. м, предлагащи нехранителни артикули, при съблюдаване на хигиена и отдалеченост, не се следят скупчвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената възбрана за визити. Противоепидемичните рекомендации и ограничения са в пъти по-ефективни и съответно използвани при по-голяма повърхност на магазините, а затварянето им води до пренасочването на целия потребителски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка повърхност нерядко се струпват хора. Това следим при доста от отворените все още търговски обекти и местоположения, където, без значение от площта, не се следи съблюдаване на отдалеченост и надзор върху броя на допусканите клиенти ", се показва в отвореното писмо.

В изискванията на разрастваща се пандемия всички бизнеси би следвало да бъдат равнопоставени, а в актуалната обстановка някои са облагодетелствани за сметка на други на правилото на своята комерсиална повърхност . В тази връзка поражда и въпросът по какъв начин беше изчислено, че магазин с повърхност 300 кв. м може да работи и е безвреден, а магазин с повърхност 301 кв. м би трябвало да бъде затворен и е рисков за разпространяването на вируса. Предлаганите от нас артикули: материали и принадлежности за незабавни и неотложни ремонти; ВиК части; електрически части; уреди за отопление; мебели; потребителска едра и дребна техника и електроника; информационни устройства, също биха могли да се отнесат, наред с питателните, към стоките от първа или основна нужда, до които все още клиентите имат напълно стеснен достъп, се добавя в писмото. 

Според огромните нехранителни вериги, в момента клиентите се насочват към други търговски обекти, които сполучливо продават същия подбор, а това с изключение на до скупчване на хора, води и до нелоялна конкуренция – " за тях има спомагателни доходи от продажба на артикули от нашата номенклатура, за сметка на нашата неспособност да продължим активността си ".

Отбелязваме, че ние, огромните търговци на нехранителни артикули, сме компании, които заплащат налозите си в България, работят напълно „ на ярко “ и обезпечават чиновниците си върху цялостните им хонорари. Ние осигуряваме хиляди работни места и имаме значителен принос за опазване на икономическата непоклатимост в страната, заради което считаме, че наложената възбрана следва да бъде неотложно прекратена или минимум съобразена с търсената равнопоставеност на всички браншове. 

Сегашната обстановка води до извънредно огромни вреди за нашия бизнес и по тази причина ние чакаме съответна поддръжка от страна на страната. Според нас стъпки в вярна посока биха били освобождението от налог здания и такса боклук за интервала на затваряне на нашите обекти и освобождението на фирмите от налог облага за 2021 година, написа още в отвореното писмо. 

" Крайно налага се всички тези ограничения, които са дискриминационни и нарушават жестоко разпоредбите на равнопоставеност и конкуренция сред обособените икономически субекти, да бъдат прекратени и всички участници на пазара да бъдат третирани еднообразно. Следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни артикули, без сред същите да прави изкуствено разграничаване на база чиста комерсиална повърхност, или, в случай че епидемиологичната конюнктура постанова това, то следва да бъдат затворени всички. Магазините, които продават предпочитано хранителни артикули следва да бъдат задължени да спрат от продажба всички нехранителни артикули, които не са от първа нужда досега на отваряне на другите търговски обекти, каквато е практиката в доста страни от Европейски Съюз. В противоположен случай ще бъдем принудени да предприемем дейни дейности за всеобщо отразяване на нашата позиция, като не изключваме и опцията за образуване на митинги и разнообразни форми на гражданско непокорство ", се показва още в писмото.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР