Големите магазини за нехранителни стоки готвят протести и дори гражданско

...
Големите магазини за нехранителни стоки готвят протести и дори гражданско
Коментари Харесай

Големите магазини плашат с гражданско неподчинение, ако не отворят

Големите магазини за нехранителни артикули готвят митинг и и даже гражданско непокорство при положение, че възбраната такива търговски обекти с над 300 квадратни метра повърхност да отворят продължи и след 11 април. Това написа в отворено писмо до премиера, министрите и Националния действен щаб, подписано към този момент от веригите " Техномаркет ", " Технополис ", " Зора ", Praktis, Mr. Bricolage, Aiko, Carpet Max, Praktiker, HomeMax, TechMart, Domko, Decathlon, Jysk, SportDepot, Matstar, Mania и Хиполенд.

Според създателите на писмото към него се чака през днешния ден да се причислят още търговски вериги, които бяха затворени със заповедта на здравния министър, влезнала в действие от 1 април.

" Категорично и твърдо се противопоставяме на продължаващата неравнопоставеност по отношение на нашата активност. Считаме, че в комерсиалните обекти с повърхност над 300 кв. м, предлагащи нехранителни артикули, при съблюдаване на хигиена и отдалеченост, не се следят скупчвания на хора и потокът от клиенти не оправдава наложената възбрана за визити.

Противоепидемичните рекомендации и ограничения са в пъти по-ефективни и съответно използвани при по-голяма повърхност на магазини те, а затварянето им води до пренасочването на целия потребителски поток от стотици хиляди хора към по-малки обекти, където при по-малка повърхност нерядко се струпват хора. Това следим при доста от отворените все още търговски обекти и местоположения, където, без значение от площта, не се следи съблюдаване на отдалеченост и надзор върху броя на допусканите клиенти ", се споделя в отвореното писмо.

Освен скупчването на хора в дребни търговски обекти, от веригите показват, че съществуващото състояние води и до нелоялна конкуренция. " Отбелязваме, че ние, огромните търговци на нехранителни артикули, сме компании, които заплащат налозите си в България, работят напълно " на ярко “ и обезпечават чиновниците си върху цялостните им хонорари. Ние осигуряваме хиляди работни места и имаме значителен принос за опазване на икономическата непоклатимост в страната, заради което считаме, че наложената възбрана следва да бъде неотложно прекратена или минимум съобразена с търсената равнопоставеност на всички браншове ", се загатва в писмото.

От веригите показват и че в случай че обстановката продължи по този начин, е редно огромните търговски вериги за нехранителни артикули да получат съответна поддръжка от страната, каквато до момента не са получили.

" Според нас стъпки в вярна посока биха били освобождението от налог здания и такса боклук за интервала на затваряне на нашите обекти и освобождението на фирмите от налог облага за 2021 година ", написа в писмото.

В умозаключение се споделя, че следва да бъдат отворени всички търговски обекти за нехранителни артикули, без сред тях да се прави изкуствено разграничаване на база чиста комерсиална повърхност, или, в случай че епидемиологичната конюнктура постанова това, то следва да бъдат затворени всички.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР