Големите и скъпи премиум телевизори поевтиняват, установи пазарно проучване(снимка: CC0

...
Коментари Харесай

Скъпите телевизори поевтинели с $800 от април досега


Големите и скъпи премиум тв приемници поевтиняват, откри пазарно изследване
(снимка: CC0 Public Domain)

Необичайна динамичност в цените на огромните и скъпи  тв приемници регистрира анализаторската компания UBI Research. Оказва се, че през октомври цените на 65-инчовите премиум модели на Samsung, LG и Sony в една от най-популярните търговски вериги в Съединени американски щати са били приблизително с $800 по-ниски в сравнение с през април тази година.

Тъй като продължава да нараства световната макроикономическа неустановеност, продажбите на тв приемници спадат доста, което се отразява отрицателно (за производителите) на техните цени. Според UBI Research, колкото по-скъп е моделът, толкоз повече е паднала цената му.

Така да вземем за пример, QLED тв приемникът Samsung QN90B, който струваше $5000 през април в Съединени американски щати, се е предложил за $3800 през октомври. През същия интервал OLED тв приемникът LG G2 е поевтинял от $3200 на $2200.

Според мнения на корейските производители, тв приемниците от първокласно равнище нормално не поевтиняват за по-малко от година, тъй че обстановката с намаляващите цени е много необикновена за пазара.
още по темата
Производителите на потребителска електроника страдат доста от актуалната обстановка, защото би трябвало да понижат продажните цени на фона на възходящите разноски, заради обезценяването на валутите, по-специално южнокорейския вон, и покачващите се логистични разноски.

Въпреки че се чака скок на продажбите в близко бъдеще – с началото на Световното състезание по футбол в Катар и Черния петък на 25 ноември, рентабилността на продажбите на премиум тв приемници е под огромен въпрос, изключително спрямо предишното.

Най-големите играчи на пазара за тв приемници, Samsung и LG, към този момент започнаха сезона на пониженията на съществени домашен уреди и тв приемници, няколко седмици преди пика в продажбите на Черния петък.

Според TrendForce, световните доставки на тв приемници през 2022 година ще възлязат на 202 милиона единици, което е спад от 3,8% по отношение на 2021 година, най-ниското равнище от 10 години насам. Преобладаващото мнение на източници от промишлеността е, че спадът ще продължи и през 2023 година, с доставки от 201 милиона тв приемника, или с 0,7% по-малко от предстоящите за тази година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР