Големите горски пожари в Луганска област в Украйна са отнели

...
Големите горски пожари в Луганска област в Украйна са отнели
Коментари Харесай

9 са жертвите на горските пожари в Украйна

Големите горски пожари в Луганска област в Украйна са лишили досега живота на девет души, оповестиха Франс прес и ТАСС, като се позоваха на украинските управляващи.

"За страдание, през днешния ден имаме девет починали ", сподели украинският заместник-министър на вътрешните работи Серхий Ярови. Тази заран пресслужбата на Луганската военно-гражданска администрация заяви за четири жертви на пожарите.

По думите на Ярови са регистрирани общо 146 огнища. Най-тревожна беше обстановката в региона на разграничителната линия сред сепаратистите и украинските войски, където в към 20 села ситуацията беше сериозна, означи заместник-министърът.

Близо до контролно-пропускателния пункт Станица Луганска поради огъня са почнали да избухват взривни устройства. Във връзка с това, както показва украинското министерство на вътрешните работи, работата му в региона е прекратена.

Отбелязва се, че всички жители, които са се намирали на пункта, са отведени на безвредно разстояние. Това е единственият пропускателен пункт сред самопровъзгласилата се Луганска национална република и следената от Киев част на Луганска област.

Пожарът в Луганска област избухна нощес. Материални вреди са понесли 250 домове, евакуирани са към 1000 души. По данни на Държавната организация по горите на Украйна нощес на територията на Луганска област са изгорели 2200 хектара горски масиви. Към 12 ч. по обед през днешния ден изпепелената повърхност е достигнала 9300 ха. Ликвидирането на огнищата се затруднява от стремителен вятър със скорост над 20 метра в секунда.

Украинските управляващи обявиха, че пожарите може да са били породени от обстрел, осъществен от проруските сепаратисти, отбелязва Ройтерс.

Украинското президентство изиска от правоохранителните органи да изяснят повода за експлоадирането им.

"Причините за сходно огромно разпространяване на огъня би трябвало да бъдат открити по безапелационен метод ", съобщи кабинетът на украинския държавен глава. "Отчитаме и информацията за предизвикателен обстрел, който може да е бил осъществен откъм краткотрайно окупираната територия и който при сходни метеорологични условия може да е станал причина най-малко за част от тези пожари ".

Миналия месец украинската войска упрекна проруските сепаратисти, че са нарушили примирието с държавните сили.

Тлеещият спор сред украинските войски и подкрепяните от Русия бунтовници лиши от 2014 година живота на над 13 000 души. Горещата му фаза завърши с помирение, контрактувано през 2015 година в беларуската столица Минск, само че спорадично не престават да избухват конфликти, при които умират цивилни, украински бойци и сепаратисти.

По-рано тази година, при сходен горски пожар, обхванал Луганска област, почина един човек, а девет бяха хоспитализирани; в две села изгоряха 80 вили и 30 къщи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР