Големите фирми в България ще плащат заплати само по банков

...
Големите фирми в България ще плащат заплати само по банков
Коментари Харесай

Вечерни новини: Големите фирми ще плащат заплати само по банков път; ЕЦБ повиши лихвите

Големите компании в България ще заплащат заплати единствено по банков път
Депутатите от ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи дефинитивно утвърдиха концепцията на финансовия министър Асен Василев огромните компании в България наложително да заплащат заплати единствено по банков път. Това е една от многото ограничения на министъра в опит да укрепи събираемостта на доходи в бюджета. Според редица бизнес представители, съпротива и специалисти обаче това ще донесе непотребна административна тежест на бизнеса.
ЕЦБ увеличи лихвите до 23-годишен връх
Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи лихвените проценти с 25 базисни пункта (0.25%) и по този начин главният лихвен % по депозитите към този момент е 3.75%. Това е деветото следващо нарастване, както и най-високото равнище от 2000 година, предава Reuters.
МОН ще модернизира просветителната инфраструктура с 1.3 милиарда лева
Министерството на образованието и науката (МОН) ще употребява 1.3 милиарда лева по Плана за възобновяване и резистентност. Средствата ще бъдат употребявани за осъществяване на три плана, които касаят главно модернизацията на просветителната инфраструктура.
Новият американски дипломат ще работи за унищожаване на визите за българи
Връзката сред България и Съединени американски щати е по-силна от всеки път във всички браншове – от стопанска система през технологии до сигурност. Това съобщи американският дипломат в България Кенет Х. Мертен на събитие, проведено от Атлантическия клуб в България. Посланик Мартен означи, че по време на неговия мандат ще работи за отпадането на визовия режим за България, само че акцентира, че има критерии, които страната ни би трябвало да извърши.
Законопроект планува съществени промени в българската енергетика
Битовите консуматори остават на контролирани цени на тока до края на 2025 година, планува се установяване на формулировка за енергийната беднотия, основава се уредба за гражданските енергийни общности, приключва се ролята на НЕК като публичен снабдител и се отстраняват квотите на производители за контролирания пазар. Това в резюме е обобщението на препоръчаните през днешния ден от Министерство на енергетиката промени в Закона за енергетиката. Те се избрани като основна стъпка от промяната на електроенергийния пазар, чието осъществяване ще обезпечи идващите заплащания, които страната ни би трябвало да получи по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност.
„ Булгаргаз “ се отхвърли от повишаването на газа през август
„ Булгаргаз “ към този момент чака цената на природния газ, който ще доставя на българските консуматори през август, да остане на равнището от юли. Общественият снабдител поправя упованията си, които преди две седмици бяха за повишаване с 3%. Новината пристигна от провелото се през днешния ден намерено съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), на което беше разисквано предлагането на държавната компания.
Toshiba стартира разбор на авариралия ПАВЕЦ „ Чаира “
ПАВЕЦ „ Чаира “ – най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа, позната още като централата, която избави страната ни от режим на тока през зимата на 2017 година, към този момент година и половина е отвън строя поради повреда и повода по тази причина остава незнайна.
Поредно държавно управление пробва да реши безконечните проблеми на българския туризъм
Програмата за ръководство на България за интервала от юни 2023 година до декември 2024 година беше призната с решение на Министерския съвет в сряда. От текстовете излиза наяве, че в региона на туризма държавното управление ще се опита да реши дългогодишни проблеми в бранша, откакто всички други до момента се провалиха.
Много медиен звук за нищо: Приложението за резервации на чадъри не работи
В началото на лятото се появи новината, че за първи път в България ще бъде пуснато приложение за резервации за чадъри и шезлонги на плажа. Подробна информация към процеса на резервация, както и неговия надзор, нямаше. Единственото, което се знаеше, е, че платформата би трябвало да започва на 1 юни 2023 година Това обаче по този начин и не се случи.
Световният съвет по туризъм с оптимистична прогноза за България
Туристическият бранш в България се чака да нарасне с 14%, достигайки оборот от 11.4 милиарда лева през тази година. Но макар положителните резултати към момента страната ни се намира под равнищата от рекордната 2019 година, когато секторът съумя да генерира 14.8 милиарда лв..
Собственикът на Банка ДСК се уголемява в Сърбия
Унгарската OTP Group, притежател на Банка ДСК в България, уголемява наличието си в Сърбия с придобиване на компания за ръководство на активи. Дъщерните OTP Fund Management и OTP Banka Srbija получиха взаимно бизнеса на словенската група Ilirika, която дава услуги за ръководство на активи в Сърбия.
Печалбата на Shell се срина с 60% поради по-евтиния газ
Shell регистрира 56% по-малка облага за второто тримесечие до „ едвам “ 5 милиарда $. Енергийната компания получи удар от по-ниските цени на петрола и газа, което пък я накара да забави програмата си за назад изкупуване на акции, написа Reuters.
Руският нефт надвишава закрепения от Г-7 ценови таван и Съединени американски щати реагира
Администрацията на Байдън е подготвена да усили натиска върху западните търговски къщи, застрахователите и притежателите на танкери, с цел да им подсети да съблюдават горната граница на цените на съветския нефт, закрепена от Г-7. В момента суровият петрол се търгува над това равнище, споделиха източници и специалисти на Reuters.
Mastercard забрани покупките на марихуана с банковите си карти
Mastercard сподели на финансовите институции да не разрешават транзакции с марихуана по своите дебитни карти. По този метод компанията нанася удар на промишленост, която и в този момент е в периферията на финансовата система в Съединените щати, написа Reuters.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР