Големите езера в Северна Америка претърпяха много през последния век

...
Големите езера в Северна Америка претърпяха много през последния век
Коментари Харесай

Въглеродът в атмосферата може да повиши киселинността на Големите езера по света

Големите езера в Северна Америка претърпяха доста през последния век - от свръхпопулация на огромни водорасли до инвазивни типове миди и кръвосмучещи морски миноги, които съвсем унищожиха популациите на рибите, съобщи Асошиейтед прес.

Днес Големите езера, както и други сходни водни басейни по света, са изправени пред нова опасност - киселинността им може да се усили, което ще ги направи по-малко гостоприемни за някои рибни и растителни типове.

Учени основават мрежа от датчици, която да следи трендовете в киселинността на езерото Хюрън. Това е първа част от бъдеща система за следене на равнищата на въглероден диоксид и киселинността на всичките пет Големи езера, сподели един от ръководителите на плана Рейгън Ерера от Националната организация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати.

" Ако можете да променяте нещата химически, ще измененията и държанието и дейностите им, в това число и на хранителната верига ", сподели Ерера, еколог в изследователската лаборатория на Големите езера в Ан Арбър, Мичиган, написа Българска телеграфна агенция.  " Дали това значи, че обичаната ви риба може към този момент да не се намира в близост? Все още не знаем, само че знаем, че нещата ще се трансформират.  Може би местата и времето, когато хвърлят хайвера си, местообитанията, това, с което се хранят ".

Киселинността на океана се покачва поради абсорбирането на въглероден двуокис, който човешката активност натрупва в атмосферата - съществена причина за климатичните промени. Повишаването на киселинността заплашва кораловите рифове и доста скотски и растителни типове.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР