Големи горски пожари, обхващащи гори в Гърция, налагат евакуации близо до Атина и североизточната част

...
Големи горски пожари, горящи в продължение на дни в Североизточна
Коментари Харесай

Големи горски пожари, горящи в продължение на дни в Североизточна Гърция и в покрайнините на столицата на страната, изгарят гори и принуждавайки повече евакуации

От ЕЛЕНА БЕКАТОРОС Асошиейтед прес, 24 август 2023 г., 6:11 AMГърция и в покрайнините на столицата на страната изгориха още гори и наложиха допълнителни евакуации в четвъртък, докато пожарникарите се бореха със силните ветрове и сухите условия, за да извадят множество фронтове под контрол.

Пожарите причиниха смъртта на 20 души през последната седмица. Смята се, че 18 от тях, включително две момчета на възраст между 10 и 15 години, са мигранти, прекосили близката граница с Турция. Телата им бяха открити от пожарникари близо до барака в опожарена гора в североизточна Гърция.

Шестдесет пожарникари са били ранени, борейки се с пламъците, каза говорителят на пожарната Йоанис Артопиос в четвъртък .

На други места в Европа пожарите на Тенерифе на Канарските острови в Испания, северозападна Турция близо до границата с Гърция, Португалия и Италия бяха овладени, казаха официални лица.< /p>

В Гърция десетки противопожарни самолети, включително от други европейски страни, помогнаха на стотици екипажи на земята, опитвайки се да потушат множество пожари, бушуващи в цялата страна. Само в сряда пожарникарите се бориха с 99 отделни пожара в цялата страна, съобщиха властите.

В североизточната част на Гърция голям пожар в района на Александруполис наложи множество евакуации, включително на многопрофилната болница в града, горя вече шести ден с малко признаци на отслабване.

Според службата за управление на извънредни ситуации на Европейския съюз Коперник, пожарът в Александруполис е изпепелил повече от 723 квадратни километра (280 квадратни мили) до сряда, което го прави един от най-големите на европейска земя от няколко години. Коперник е компонентът за наблюдение на Земята на космическата програма на ЕС и използва сателитни изображения, за да предостави картографски данни.

В покрайнините на Атина голям пожар унищожи домове в подножието на В сряда планината Парнита препускаше през гористите склонове на планината и заплашваше сърцето на национален парк, който е една от последните гористи местности в близост до гръцката столица.

Заповедите за евакуация бяха издадени за няколко отдалечени предградия през нощта срещу четвъртък, докато други квартали бяха поставени в режим на готовност за възможна евакуация.

С противопожарните сили, напрегнати до краен предел, Гърция поиска други европейски държави за помощ. Германия, Швеция, Хърватия и Кипър са изпратили самолети, докато десетки румънски, френски, чешки, български и албански пожарникари помагат на място.

Artopios, Говорителят на гръцката противопожарна служба каза, че 260 пожарникари, включително повече от дузина от Франция, се борят с огъня в Парнита, подкрепяни от многонационални сили от 10 самолета и 11 хеликоптера. Български, албански, румънски и чешки пожарникари с превозни средства помагаха при пожара в Александруполис.

С техните горещи и сухи лета южноевропейските страни са особено податливи на горски пожари. Представители на Европейския съюз обвиниха изменението на климата за нарастващата честота и интензивност на горските пожари в Европа, отбелязвайки, че 2022 г. е втората най-лоша година за регистрирани щети от горски пожари след 2017 г.

Силни ветрове, съчетани с горещо и сухо време, разпалиха пламъците през последната седмица в Гърция, правейки пламъците изключително трудни за овладяване.

Времето условията това лято са били „най-лошите, откакто са събрани метеорологичните данни и е издадена картата на риска от пожари в страната“, каза гръцкият министър на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас в сряда. Обширни части от страната бяха поставени на ниво 5 - най-високото за риск от пожар - седем пъти тази година. Кикилиас каза, че това е двойно повече от 2021 г., четири пъти повече от 2019 г. и седем пъти повече от 2012 г.

В испанския Тенерифе пожар, който е изпепелил 150 кв. километра (58 квадратни мили) беше овладян до сряда вечерта.

„Противопожарните екипи печелят много трудна битка“, Мануел, съветник на регионалното правителство на Канарските острови Миранда каза в сряда вечерта.

В Турция пожарникарите в северозападната провинция Чанаккале в четвъртък овладяха горския пожар по-малко от 48 часа след избухването му при високи температури и силни ветрове, турският министър на горите Ибрахим Юмакли каза.

Юмакли каза, че пожарът, който наложи евакуацията на 11 села, е засегнал 40 квадратни километра (15 квадратни мили), включително 14 квадратни километра (5,4 квадратни мили) земеделска земя.

Пожарникар доброволец, който беше ранен, и шестима други души, които са пострадали от вдишване на дим, бяха държани под наблюдение в болници, каза Юмакли.

„Изключително сме щастливи, че няма загуба на живот“, каза Ямукли. „Ние обаче сме с разбито сърце за други същества от екосистемата, които бяха засегнати.“

Корабният трафик през пролива Дарданели, основна морска артерия, свързваща Егейско море с Мраморно море, беше частично възстановен само в една лента, след като беше напълно спрян, тъй като самолетите за гасене на пожари използват водния път, за да събират вода.

Юмакли каза, че има още един пожар в Централна Турция също е овладян и в четвъртък нямаше други активни горски пожари в страната.

Бяха два големи пожара в Португалия и един по-малък в Италия овладяни до четвъртък, съобщиха властите на тези страни, но температурите - и рискът от нови пожари - остават високи.

____

Сюзън Фрейзър в Анкара, Турция, Бари Хатън в Лисабон, Португалия и Колийн Бари в Милано допринесоха за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР