Големи държавни и обществени структури с колосални загуби и дейност

...
Големи държавни и обществени структури с колосални загуби и дейност
Коментари Харесай

Сметната палата влиза в Столичния автотранспорт, ББР и ТЕЦ-2


Големи държавни и публични структури с колосални загуби и активност от публичен интерес ще ревизира в границите на одитната си стратегия Сметната палата през 2022 година

На първо място измежду готвените характерни одити е този в „ Столичен автотранспорт “ ЕАД. „ Дружеството, чийто едноличен притежател на капитала е Столична община, към 31.12.2020 година регистрира насъбрана загуба над 33 млн. лева, която надвишава акционерния капитал и вземанията от свързани лица, включващи предстоящи кредитни загуби в размер на над 10 млн. лева “, пишат от Сметната палата.

С 340 млн. лв. счетоводна загуба преди налози към 31 декември 2020 година и насъбрани загуби от над 1,1 милиарда лева е „ Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 “ ЕАД – еднолична благосъстоятелност на БЕХ. „ Налице е нараснал публичен интерес поради цените на продажба на електрическа енергия “, означават от одитния орган.

Ще се влезе и в ББР: „ При осъществения от Сметната палата одит на активността на министъра на стопанската система по практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала е установено, че огромните предприятия са обект на значително кредитиране от ББР с близо една втора от кредитния й портфейл. Възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР надвишават тези в Българска народна банка “.

Предстоят одити и в „ Пристанищна инфраструктура “ (загуба от над 11 млн. лева за 2020 г.), „ Автомагистрали “ ЕАД, „ Български ВиК Холдинг “ РАД, УМБАЛ „ Света Екатерина “ и така нататък

Предвидени са още огромни одити по осъществяването на ограниченията за непрекъснатост на действието на предучилищното и учебното обучение по време на пандемията; разноските на европейски средства за просвета, нововъведения и дигитализация; Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детско здраве и увеличението на каузи на железопътния превоз, заложено в Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 “.

Общо плануваните одити за тази година са 335.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР