Големи български компании стават жертва на хакери, които крадат големи

...
Големи български компании стават жертва на хакери, които крадат големи
Коментари Харесай

Хакери източват големи суми от банковите сметки на български компании

Големи български компании стават жертва на хакери, които крадат огромни суми от банковите им сметки поради неприятна киберкултура. Това разкри Явор Колев, шеф на отдел " Киберпрестъпност " в ГДБОП, в утринния блок на Нова телевизия.

По думите му, откраднатите суми са от порядъка на 200-600 хиляди евро. А в международен мащаб нарушители са източили от фирмени сметки суми за над 1 трлн. $.

Колев обясни, че е задоволително компютърът на счетоводител да бъде инфектиран с вирус, с цел да се промени номерът на банкова сметка, към която се насочват преводите, осъществявани от компанията. Това ставало благодарение на " мулета ".

" Мулето е индивидът, който открива банкова сметка, по която се превеждат парите и неговата роля е да раздра връзката сред уредниците на незаконната активност и жертвата, което затруднява полицията в следенето на парите. Едните мулета се набират посредством уеб сайтове за разгласи на работа, които откакто получат парите ги превеждат в съответните сметки, а за " услугата " получават сред 3 и 5% от сумата. Другият вид мулета са хора с невисок обществен статус и някогашни пандизчии, наемани от локални проведени незаконни групи ", изясни Колев.

В рамките на огромна интервенция на ГДБОП били разпознати 112 финансови мулета. До момента били предотвратени вреди за 500 хиляди евро. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР