Големи американски марки, включително Apple, Google, Ford и Harley-Davidson, спряха

...
Големи американски марки, включително Apple, Google, Ford и Harley-Davidson, спряха
Коментари Харесай

Войната оставя руснаците и без iPhone

Големи американски марки, в това число Apple, Гугъл, Ford и Harley-Davidson, стопираха продажбите и се дистанцират от Русия поради нахлуването ѝ в Украйна. Така те се причисляват към възходящ лист с компании – от спедитори през производители на коли до енергийни компании, които заобикалят страната.

Apple Inc съобщи, че е спряла продажбите на iPhone и други артикули в Русия, Гугъл изхвърли съветските държавни издатели от своите вести, Ford Motor сподели на съветския си индустриален сътрудник, че прекратява интервенциите в страната, а Harley-Davidson Inc спря бизнеса си и доставките на своите колела.

По-рано най-големите корабни линии в света – MSC и Maersk – стопираха контейнерните транспорти до и от Русия, задълбочавайки изолацията на страната.

Западът наложи тежки ограничавания на Русия, с цел да изолира стопанската система ѝ от международната финансова система, принуждавайки фирмите да спрат продажбите, да пресечен връзките си и да откажат вложения на стойност десетки милиарди долари.

Ние сме надълбоко загрижени за съветската инвазия в Украйна и сме с всички хора, които страдат вследствие на насилието “, сподели Apple в изказване, в което афишира, че стопира продажбите в Русия. И освен на iPhone, само че и на други ограничения, в това число ограничение на Apple Pay.

Много компании започнаха да се отдалечават от Русия, откакто през вчерашния ден тя стартира масирани удари против украински градове, убивайки цивилни жители.

Ford е надълбоко угрижен за нахлуването в Украйна и произлизащите от това закани за мира и стабилността. Ситуацията ни принуди да преоценим интервенциите си в Русия “, оповестява компанията.

Nike Inc направи покупките на артикули от своя уеб страница и приложение недостъпни в Русия, защото не може да подсигурява доставките си в страната, сподели актуализация на уеб страницата на производителя на спортни дрехи.

Ходовете на MSC и Maersk значат, че Русия – единадесетата по величина стопанска система в света и снабдител на една шеста от всички артикули – в този момент е дейно отрязана от огромна част от корабния потенциал на земното кълбо.

За да спре всеобщото евакуиране на компании, Москва съобщи във вторник, че краткотрайно ще ограничи задграничните вложители да продават съветски активи. Енергийните компании BP Plc и Royal Dutch Shell Plc обаче към този момент са решили да изоставят съветския си бизнес, а водещи банки, самолетни компании, автомобилни производители и други редуцираха кораби и прекратиха партньорства.

Австрийската Raiffeisen Bank International се стреми да напусне Русия, споделиха пред Reuters двама души, осведомени с въпроса. Това ще я направи първата европейска банка, която подхваща сходно деяние.

Glencore Plc съобщи, че преразглежда всички бизнес действия в Русия, в това число дялове си в EN+ и „ Роснефт “.

Корпоративният свят построява цитадела, с цел да изолира Русия от интернационалната общественост “, сподели Харгрийвс Лансдаун, старши анализатор по вложения и пазари Сузана Стрийтър.

Енергийните компании първи отхвърлиха Русия, а във вторник френската петролна и газова група TotalEnergies съобщи, че повече няма да дава капитал за нови планове в Русия.

Paramount Pictures пък е последното холивудско студио, което спря разпространяването на филми в Русия, като разгласи във вторник, че ще сложи на пауза излизането на идните заглавия The Lost City и Sonic the Hedgehog 2.

Фирмите за картови разплащания Visa Inc и Mastercard Inc блокираха голям брой съветски финансови институции от мрежата си.

Големите производители на коли и камиони, в това число Volvo Cars, AB Volvo, General Motors Co, Harley-Davidson и Jaguar Land Rover, също прекъснаха износа за Русия. BMW съобщи, че приключва локалното произвеждане и износа на коли за Русия.

Финландската компания за телекомуникационно съоръжение Nokia се причисли към Ericsson и стопира доставките за Русия, с цел да съблюдава глобите.

Базираната в Швейцария компания, която построи газопровода „ Северен поток 2 “ от Русия до Германия, ще подаде молба за влизане в процедура по неплатежоспособност, споделиха двама източника, осведомени със обстановката.

Съединените щати ограничиха износа на софтуерен хардуер, в това число компютри, датчици, лазери, навигационни принадлежности, телекомуникации, аерокосмическо и морско съоръжение, което накара доста софтуерни компании, като Dell Technologies Inc, да спрат продажбите в Русия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР