Годишното събрание на акционерите на Berkshire Hathaway е наричано Уудсток

...
Коментари Харесай

Народният Уорън

Годишното заседание на акционерите на Berkshire Hathaway е наричано " Уудсток за капиталисти " - толкоз е голяма нормалната навалица, която притегля. За втора поредна година обаче с помощта на ковид-19 на почитателите бяха отказани околните им идолопоклоннически срещи с Уорън Бъфет. Събитието на 1 май беше само онлайн, като Бъфет присъстваше от екрана с дългогодишния си съучастник, също надалеч от младеж, Чарли Мънгър - водещите реализатори, които карат даже " Ролинг Стоунс " да наподобяват като дребни буболечки.

И все пак Уорън и Чарли надминаха Мик и Кийт по устойчивост, като отговаряха над три часа на въпроси по всевъзможни тематики - от резултатите на Berkshire за първото тримесечие, оповестени по-рано същия ден, до методите, по които дъщерните сдружения са нещо като лични деца. За бъфетистите акцентът явно беше изпуснатата от Мънгър фраза: " Грег ще резервира културата. " На идващия ден Бъфет, който до момента отхвърляше обществено да назове собствен правоприемник, удостовери, че определеният е Грег Абел, 58-годишният управител на незастрахователните интервенции на Berkshire.

Бъфет от дълго време държи лидерската позиция като най-известния вложител в света, откакто трансформира проблематичната текстилна компания, купена в средата на 60-те години, в конгломерат на стойност 645 милиарда $, обхващащ всичко - от железопътни линии и недвижими парцели до обезпечаване и сладолед. Като сбирка от притежавани или следени бизнеси, в които работят 360 хиляди души, и с портфолио от миноритарни дялове във водещи обществени компании на стойност 300 милиарда $, Berkshire направи дълготрайните вложители щастливи. Под управлението на Бъфет акциите на конгломерата се радваха на обща годишна облага от 20%, двойно над тази на показателя S&P 500 (включително с дивидентите).
Да продължим шоуто
Но представянето на Berkshire в последно време наподобява по-малко сполучливо, което кара някои наблюдаващи да се питат дали компанията сходно на " Ролинг Стоунс " разчита на остарелия си азбучник - най-големите си шлагери от далечното минало. Това поражда още терзания. На 90 години Бъфет към момента има разум като бръснач и е видимо в положително здраве. Но никой не живее постоянно. Когато стане факт, промяната на главната фигура ще бъде тест за издръжливостта на неповторимата просвета на Berkshire и странното ѝ (някои биха споделили анахронично) ръководство.

Тя също по този начин ще тества дали разноликата група може да остане едно цяло във време, когато конгломератите не са на мода. Berkshire от дълго време се радва на нещо, наричано корпоративна изключителност, с помощта на ореола над Бъфет. Тъй като безпокойството нараства поради невпечатляващата възвращаемост, неприятната информация и други тематики, тази защитеност наподобява застрашена.

Да стартираме с финансовите резултати. Оперативната облага - цифрата, върху което Бъфет желае акционерите да се съсредоточат - е спаднала с 9% през 2020 година до 22 милиарда $ след 2019 без напредък (въпреки че се е възстановила през последното тримесечие, с 20% на годишна база). Акциите на Berkshire се показват надалеч по-лошо от показателя S&P 500 и през двете години. През последните 10 години пазарната стойност на акция е приключила над показателя единствено два пъти, като в същото време е изостанала от него доста четири пъти. В реалност представянето на Berkshire по отношение на S&P понижава от десетилетия насам.
Капитал - брой 20
Загубената прелест ненапълно може да бъде обяснена със законите на огромните цифри: колкото по-голяма група става Berkshire, толкоз по-трудно е някоя единична сполучлива инвестиция да се отрази доста на общото показване. Друг фактор е намаляващата преднина от предишното. Berkshire от дълги години използваше така наречения пренос-премиен запас (застрахователните награди, които не се изплащат като щети) от големия си осигурител Geico, с цел да отпуска на ниска цена капитал на другите си интервенции. Но в наши дни капиталът е на ниска цена за всички.

Някои нанесени рани са вътрешно дело. Големите вложения в Occidental Petroleum и Kraft Heinz се утежниха бързо. Гигантът за потребителски артикули, в който Berkshire държи 26.6%, се задъхва под 28 милиарда $ дълг и отписани активи поради погрешно оценено обединение през 2015 година Бъфет призна, че е платил прекомерно висока сума за Precision Castparts, производител на индустриални елементи, платен от Berkshire през 2016 година, който след това докара до отписване на 11 милиарда $ от цената му. Сгрешени като време бяха и някои от другите му вложения. След като натрупа обилни позиции в акции на американски самолетни компании, Berkshire ги усили още повече при започване на 2020 година, само че се поддаде на напрежението с настъпването на пандемията и разпродаде акциите си на загуба от 3 - 4 милиарда $. Месеци по-късно акциите в бранша възвърнаха позициите си.

Всъщност миналата година опроверга наложилото се като безспорна истина изказване, че Бъфет процъфтява в сложни времена. То може и да беше правилно по време на финансовата рецесия от 2007 - 2009 година, когато Berkshire беше последният останал вероятен вложител, и подписа високо печеливши покупко-продажби за спасяването на GE и Goldman Sachs. Инвестицията в GE донесе 50% възвращаемост, по-голяма част от която за три години. Сега обаче ликвидността на пазара не е толкоз лимитирана и Berkshire не среща толкоз благоприятни условия за сполучливи вложения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР